Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kryptoměny jsou hazard maskovaný za investici, varuje italský ekonom a radní ECB

  13:00
Člen Výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Fabio Panetta se ve čtvrtek tvrdě opřel do kryptoměn. „Investoři je nakupují s jediným cílem, prodat je dál za vyšší cenu. Ve skutečnosti jsou hazardem maskovaným za investiční aktivum,“ napsal na svém blogu s tím, že by k nim jako k hazardu měli přistupovat i regulátoři. Dodal, že je lze využít k daňovým únikům, praní špinavých peněz, financování terorismu a k obcházení sankcí.

Člen Výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Fabio Panetta. (9. října 2019) | foto: ProfimediaProfimedia.cz

Loňský rok znamenal pro odvětví kryptoměn zvrat. Investoři přešli od strachu z toho, že jim uteče silný růst, ke strachu z toho, že se jim nepodaří kryptoměn se včas zbavit. Myslí si to člen Výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Fabio Panetta, který svůj pohled na kryptoměny publikoval formou článku na svém blogu.

„TerraUSD – stablecoin, který byl stabilní pouze podle názvu – byl mezi prvními, kdo padl v řetězci kolapsů, jež přivedly ke krachu několik úvěrových platforem, hedgeový fond, přední kryptoměnovou burzu a naposledy i velkou firmu na těžbu kryptoměn obchodovanou ve Spojených státech. V příštích měsících se na tento seznam pravděpodobně přidají další kryptoměnové společnosti,“ napsal Panetta.

Potíže se začaly objevovat v rychlém sledu. Ukázal se tak velký podíl vypůjčených peněz, které hráči na kryptoměnovém trhu využívají, jejich propojenost napříč kryptoměnovým ekosystémem a také jejich nedostatečné struktury řízení. Přesto je pozoruhodné, že krize na kryptoměnovém trhu zanechala finanční systém do značné míry bez úhony. Mnozí se proto domnívají, že je lepší nechat kryptoměny shořet, než je regulovat a riskovat, že tím budou uznány za legitimní, píše Panetta. A dodává, že k tomu má dvě zásadní výhrady.

Nezajištěné kryptoměny jsou bezcenné

„Zaprvé, navzdory jejich zásadním nedostatkům není jisté, že se kryptoaktiva nakonec zhroutí sama. Vezměme si například nezajištěná kryptoaktiva. Neplní žádnou společensky ani ekonomicky užitečnou funkci: zřídkakdy se používají k platbám a nefinancují spotřebu ani investice. Jako forma investice postrádají nezajištěná kryptoaktiva i jakoukoli vnitřní hodnotu,“ poznamenal Panetta.

Upozorňuje, že kryptoměny jsou spekulativní aktiva, která investoři nakupují s jediným cílem - prodat je dál za vyšší cenu. Ve skutečnosti jsou hazardem maskovaným za investiční aktivum.

„Ale právě z tohoto důvodu nemůžeme očekávat, že zmizí. Lidé odjakživa hazardovali mnoha různými způsoby. A v digitální éře budou nezajištěné kryptoměny pravděpodobně i nadále prostředkem hazardu,“ domnívá se člen Výkonné rady ECB.

Kryptosvět zapíše rok 2022 do černé kroniky. Prochází očistou, míní experti

„Za druhé, náklady neregulovaného sektoru kryptoměn pro společnost jsou příliš vysoké na to, aby je bylo možné ignorovat. Krach na kryptoměnovém trhu zaskočil miliony investorů. Ti neinformovaní zůstali se značnými ztrátami. Zmar se netýká pouze kryptoměn,“ dodal.

Neregulovaná kryptoaktiva lze navíc využít k daňovým únikům, praní špinavých peněz, financování terorismu a k obcházení sankcí. Mají také vysoké náklady na ochranu životního prostředí, vypočítává problémy s kryptoměnami Panetta. „Proto si nemůžeme dovolit nechat kryptoměny neregulované. Musíme vybudovat ochranná zábradlí, která budou řešit nedostatky v regulaci i v arbitráže a čelit významným společenským nákladům kryptoměn,“ píše autor blogu.

Nutná regulace

Důležitým krokem je nařízení EU o trzích s kryptoaktivy. Podle Panetty je nezbytné, aby bylo co nejdříve uvedeno v život. Je ale potřeba dál pracovat na tom, aby byly regulovány všechny segmenty odvětví, včetně decentralizovaných finančních činností, jako je půjčování kryptoaktiv nebo služby peněženek, které nejsou v úschově.

„Kromě toho by regulace měla uznat spekulativní povahu nezajištěných kryptoměn a považovat je za hazardní činnost. Zranitelní spotřebitelé by měli být chráněni prostřednictvím zásad podobných těm, které doporučuje Evropská komise (EK) pro on-line hazardní hry. Měly by být zdaněny v souladu s náklady, které pro společnost představují,“ navrhuje Panetta.

Aby se předešlo riziku, že regulace bude zaostávat kvůli času potřebnému na legislativní procesy, je podle autora potřeba, aby regulační a dozorové orgány měly pravomoc držet krok s vývojem kryptoměn. A aby regulace byla účinná a zabránila regulatorní arbitráži, musí mít globální dosah.

Licence a záruky. Evropská unie začne regulovat trh s kryptoměnami

Doporučení Rady pro finanční stabilitu (FSB) ohledně regulace a dohledu nad aktivitami a trhy s kryptoaktivy by měla být urychleně dokončena a uplatňována, stejně jako pravidla, která nedávno zveřejnil Basilejský výbor k tomu, jak mají vůči kryptoměnám postupovat banky.

Samotná regulace a zdanění ale k odstranění nedostatků kryptoměn podle autora nestačí. K vybudování pevných základů ekosystému digitálních financí je podle něj potřeba mít bezrizikové a spolehlivé digitální vypořádací aktivum, které mohou poskytnout jen peníze centrální banky.

„Proto ECB a centrální banky po celém světě pracují na maloobchodních i velkoobchodních digitálních měnách centrálních bank. Zachováním role peněz centrální banky jako kotvy platebního systému ochrání centrální banky důvěru, na které v konečném důsledku závisejí i soukromé formy peněz,“ uzavírá svůj příspěvek člen Výkonné rady ECB.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Číňané naletěli ruským podvodníkům. Zaplacené tisíce tun mědi nikdy neviděli

13. června 2024

Obří čínský státní obchodník s komoditami vyšetřuje ztrátu, kterou mu způsobili ruští podvodníci....

Místo investování práci jen předstírali. Banka zaměstnance načapala a vyhodila

14. června 2024

Americká banka Wells Fargo propustila část svých zaměstnanců, protože zjistila, že svou práci jen...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Fanouškům Anglie a Srbska prodají jen „ředěné“ pivo. Šikana, zní z Ostrovů

14. června 2024  11:35

Nedělní utkání základní skupiny fotbalového Eura mezi Anglií a Srbskem je podle organizátorů vysoce...

Potraviny jako před krizí. Kuřecí za stovku, cibule i za patnáct, říká web

18. června 2024

Ceny některých potravin proti stejnému období minulého roku výrazně zlevnily. U některých...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hospodaření státu vypadá hrozivě. Vláda už skoro vyčerpala letošní schodek

15. června 2024

Premium Výsledek hospodaření státu vypadá po necelé půlce roku hrozivě. Vláda si naplánovala schodek 252...

Japonci účtují turistům vyšší ceny. Má to svou logiku, vysvětlují odborníci

20. června 2024

Návštěva japonského hradu Himedži by mohla cizince brzy vyjít šestkrát dráž než místní obyvatele....

Plané předpovědi. Spotřeba fosilních paliv byla rekordní i loni, říká studie

20. června 2024

Ačkoliv celosvětové zastoupení čisté energie postupně roste, podobné je to i v případě fosilních...

Zábava na prvním, druhém i třetím místě. Pražský Máj se otevřel hostům

20. června 2024  15:33

Obchodní dům Máj na pražské Národní třídě se po dvou letech dočkal svého otevření a ukázal se ve...

Firmy vyzvaly Fialu, aby přerušil schvalování zákona o kyberbezpečnosti

20. června 2024  15:02

Velké tuzemské firmy vyzvaly premiéra Petra Fialu (ODS), aby přerušil legislativní proces...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...