Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kryptoměny vstávají z popela. Zájem investorů o ně pomalu roste

  14:58
Kryptoměny se pomalu odrážejí ode dna. Bitcoin, ethereum, ale i řada menších kryptoměn se začíná zelenat. Podle některých analytiků je možné, že cyklus poklesu je u konce a nastává období trvalejšího růstu. Firmy podnikající v krypto průmyslu zároveň sledují zvyšující se zájem o kryptoměny ze strany investorů, i to žene jejich cenu nahoru.

ilustrační snímek | foto: Reuters

Minulý rok byl očistcem pro většinu investičních aktiv. Kryptoměny ale dostaly o nějakou tu ránu navíc. S jejich hodnotou totiž vedle makroekonomických vlivů, jako je například inflace, negativně zahýbal také pád kryptoměnové burzy FTX, nebo měny terra luna.

I přes tyto události si ke kryptu našlo cestu větší množství lidí než v roce 2021. Ke konci roku 2022 kryptoměny vlastnilo už přes 400 milionů lidí. Každý dvacátý člověk na planetě tak už dnes vlastní nějaké kryptoměny.

Rostoucí zájem potvrzuje také největší česká kryptoměnová burza Coinmate. „Po celém světě stoupl počet lidí vlastnících alespoň nějaké kryptoměny, a to o více než sto milionů. Také my jsme zaznamenali několik tisíc nových uživatelů. I s přílivem nováčků na trh je nadále nejoblíbenější bitcoin a vlastně i já ho stále vnímám jako nejstabilnější,“ uvedl Roman Valihrach, CEO Coinmate.

Růst zájmu o kryptoměny sledují také v SatoshiLabs. „V rámci všech firem v holdingu vidíme s nový rokem opětovně vyšší zájem o bitcoin a jiné kryptoměny. Ať už je to díky rostoucím prodejům kryptoměnové peněženky Trezor nebo většímu objemu nákupů různých kryptoměn skrze další z našich společností Invity,“ uvedl Štěpán Uherík, CFO SatoshiLabs.

Dodal ale, že v absolutních číslech je firma stále daleko od vrcholu zájmu investorů během roku 2021. „Přesto sledujeme vyšší pozornost ze strany investorů do bitcoinu a kryptoměn, než bychom pro tuto fázi trhu čekali,“ dodla Uherík.

Trend pro iDNES.cz potvrdil i Adam Neuberger, spoluzakladatel společnosti Probinex. „Dle dat z Coinmarketcap můžeme vidět od nového roku pomalý růst zájmu. Denní objemy, které se protočí na kryptoměnových burzách, se zvyšují. Od nového roku narostla celková kapitalizace o zhruba 300 bilionů dolarů,“ uvedl s tím, že největší zájem je o bitcoin a ethereum, tedy dvě největší kryptoměny.

Investoři ale pokukují i po dalších altcoinech (označení pro kryptoměny mimo bitcoin, pozn. red.), jako například polygon nebo kontroverzní shiba inu. „Aktuálně tak na trhu převládá hodně spekulací,“ dodal Neuberger.

Po pádech konečně růst?

Od roku 2018 do roku 2021 mnohonásobně rostl nejen počet investorů, ale i hodnota bitcoinu. V předminulém roce se tak jeho cena vyšplhala až na 67 tisíc dolarů za jednu minci. Po vrcholu ovšem často přichází pád, což potvrdil loňský rok, kdy hodnota bitcoinu klesla o desítky procent. Pády a vrcholy se na trhu přirozeně střídají, řadu investorů tak zajímá, jestli už nastala ta chvíle, kdy je období poklesu na delší dobu minulostí.

„V roce 2021 vyvrcholil čtyřletý cyklus trhu kryptoměn. To přirozeně způsobilo, že se loni snížil objem transakcí. Do té doby měli všichni obavu, že jim něco unikne, přijdou o zhodnocení, a tak nakupovali jako o život. Pak se situace otočila a v současnosti vnímám, že se cyklus obnovuje, bitcoin získává na hodnotě a investoři začínají být aktivnější,“ míní Valihrach.

Nevypočitatelný trh

„Situace vypadá nadějně a je dokonce možné, že jsme se již podívali na dno a začíná nový cyklus,“ vysvětlil dále Valihrach s tím, že nevylučuje, že než bude bitcoin pokračovat v růstu, může ještě přeci jen přijít nějaký ten pád. „Vliv na kryptoměnový trh bude mít také makroekonomická situace. Případná krize totiž potáhne dolů akcie a následně i kryptoměny,“ dodal Valihrach.

Za aktuálním růstem hodnoty kryptoměn podle Martina Kysely, analytika společnosti Trhy.cz může především nedávné oznámení o vstupu ETF fondu Valkyre Bitcoin Miners na technologickou burzu Nasdaq. Dalším silným impulsem pak je zařazení dvou nejrozšířenějších kryptoměn do portfolia kanadské pobočky poradenské společnosti KPMG.

Peníze přes kryptoměny vyprat lze, záznam ale zůstane navždy, říká expert

„Nejedná se ale o nějak zásadní informace, které by samy o sobě předznamenaly výrazný růst celého sektoru. Rozhodně proto nemůžeme v tuto chvíli říci, že už jsou výprodeje u konce,“ dodává analytik Martin Kysela.

Svou roli na tom, že se krypto začíná zelenat, sehrál i zmíněný větší zájem o ně ze strany investorů. „Jejich vzestup přisuzuji nárůstu poptávky, kterou lze reflektovat ve zvýšení celkové kapitalizace od začátku roku. Bitcoin a Ether jsou nejpopulárnější, takže finance proudí především do těchto kryptoměn,“ vysvětlil Neuberger s tím, že je těžké soudit, zda jsou velké výprodeje skutečně za námi nedokáže posoudit, zda jsou obří výprodeje skutečně za námi.

„Trh se může kdykoliv velmi rychle obrátit. Vzhledem k ekonomické situaci napříč celým světem je proto potřeba být opatrný,“ vysvětlil.

Předpovídat budoucí vývoj u kryptoměn je skoro nemožné podle Zdeňka Pavlíka, produktového specialisty investiční společnosti Amundi. „Není překvapením, že od začátku roku některé z nich velmi rostou. V roce 2022 zase silně klesaly. Domníváme se, že jakékoli predikce budoucího vývoje je čiré věštění z křišťálové koule,“ uvedl pro iDNES.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Německý Thyssenkrupp prodá pětinu ocelárny Křetínského investiční skupině

26. dubna 2024  9:57,  aktualizováno  10:57

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční...

Kvůli fotce na střechu. Japonci staví bariéru, aby turisté nemohli fotit Fudži

26. dubna 2024  10:45

Japonské úřady znepokojené davy nevychovaných zahraničních turistů rozhodly, že nainstalují na...

Kdo hledá práci, má to těžší než dřív. Na jedno místo se hlásí stále víc lidí

26. dubna 2024

Premium Ještě docela nedávno si uchazeči o práci napříč obory mohli vybírat a náboráři se o ně skoro prali....

Jižní Korea sází hlavně na jádro, nic jiného jí nezbývá

26. dubna 2024

Seriál Energetický sektor Jižní Koreje zůstává závislý na dovozu fosilních paliv. Postupně je však hodlá...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...