Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kryptoměny jsou hazard maskovaný za investici, varuje italský ekonom a radní ECB

  13:00
Člen Výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Fabio Panetta se ve čtvrtek tvrdě opřel do kryptoměn. „Investoři je nakupují s jediným cílem, prodat je dál za vyšší cenu. Ve skutečnosti jsou hazardem maskovaným za investiční aktivum,“ napsal na svém blogu s tím, že by k nim jako k hazardu měli přistupovat i regulátoři. Dodal, že je lze využít k daňovým únikům, praní špinavých peněz, financování terorismu a k obcházení sankcí.

Člen Výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Fabio Panetta. (9. října 2019) | foto: ProfimediaProfimedia.cz

Loňský rok znamenal pro odvětví kryptoměn zvrat. Investoři přešli od strachu z toho, že jim uteče silný růst, ke strachu z toho, že se jim nepodaří kryptoměn se včas zbavit. Myslí si to člen Výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Fabio Panetta, který svůj pohled na kryptoměny publikoval formou článku na svém blogu.

„TerraUSD – stablecoin, který byl stabilní pouze podle názvu – byl mezi prvními, kdo padl v řetězci kolapsů, jež přivedly ke krachu několik úvěrových platforem, hedgeový fond, přední kryptoměnovou burzu a naposledy i velkou firmu na těžbu kryptoměn obchodovanou ve Spojených státech. V příštích měsících se na tento seznam pravděpodobně přidají další kryptoměnové společnosti,“ napsal Panetta.

Potíže se začaly objevovat v rychlém sledu. Ukázal se tak velký podíl vypůjčených peněz, které hráči na kryptoměnovém trhu využívají, jejich propojenost napříč kryptoměnovým ekosystémem a také jejich nedostatečné struktury řízení. Přesto je pozoruhodné, že krize na kryptoměnovém trhu zanechala finanční systém do značné míry bez úhony. Mnozí se proto domnívají, že je lepší nechat kryptoměny shořet, než je regulovat a riskovat, že tím budou uznány za legitimní, píše Panetta. A dodává, že k tomu má dvě zásadní výhrady.

Nezajištěné kryptoměny jsou bezcenné

„Zaprvé, navzdory jejich zásadním nedostatkům není jisté, že se kryptoaktiva nakonec zhroutí sama. Vezměme si například nezajištěná kryptoaktiva. Neplní žádnou společensky ani ekonomicky užitečnou funkci: zřídkakdy se používají k platbám a nefinancují spotřebu ani investice. Jako forma investice postrádají nezajištěná kryptoaktiva i jakoukoli vnitřní hodnotu,“ poznamenal Panetta.

Upozorňuje, že kryptoměny jsou spekulativní aktiva, která investoři nakupují s jediným cílem - prodat je dál za vyšší cenu. Ve skutečnosti jsou hazardem maskovaným za investiční aktivum.

„Ale právě z tohoto důvodu nemůžeme očekávat, že zmizí. Lidé odjakživa hazardovali mnoha různými způsoby. A v digitální éře budou nezajištěné kryptoměny pravděpodobně i nadále prostředkem hazardu,“ domnívá se člen Výkonné rady ECB.

Kryptosvět zapíše rok 2022 do černé kroniky. Prochází očistou, míní experti

„Za druhé, náklady neregulovaného sektoru kryptoměn pro společnost jsou příliš vysoké na to, aby je bylo možné ignorovat. Krach na kryptoměnovém trhu zaskočil miliony investorů. Ti neinformovaní zůstali se značnými ztrátami. Zmar se netýká pouze kryptoměn,“ dodal.

Neregulovaná kryptoaktiva lze navíc využít k daňovým únikům, praní špinavých peněz, financování terorismu a k obcházení sankcí. Mají také vysoké náklady na ochranu životního prostředí, vypočítává problémy s kryptoměnami Panetta. „Proto si nemůžeme dovolit nechat kryptoměny neregulované. Musíme vybudovat ochranná zábradlí, která budou řešit nedostatky v regulaci i v arbitráže a čelit významným společenským nákladům kryptoměn,“ píše autor blogu.

Nutná regulace

Důležitým krokem je nařízení EU o trzích s kryptoaktivy. Podle Panetty je nezbytné, aby bylo co nejdříve uvedeno v život. Je ale potřeba dál pracovat na tom, aby byly regulovány všechny segmenty odvětví, včetně decentralizovaných finančních činností, jako je půjčování kryptoaktiv nebo služby peněženek, které nejsou v úschově.

„Kromě toho by regulace měla uznat spekulativní povahu nezajištěných kryptoměn a považovat je za hazardní činnost. Zranitelní spotřebitelé by měli být chráněni prostřednictvím zásad podobných těm, které doporučuje Evropská komise (EK) pro on-line hazardní hry. Měly by být zdaněny v souladu s náklady, které pro společnost představují,“ navrhuje Panetta.

Aby se předešlo riziku, že regulace bude zaostávat kvůli času potřebnému na legislativní procesy, je podle autora potřeba, aby regulační a dozorové orgány měly pravomoc držet krok s vývojem kryptoměn. A aby regulace byla účinná a zabránila regulatorní arbitráži, musí mít globální dosah.

Licence a záruky. Evropská unie začne regulovat trh s kryptoměnami

Doporučení Rady pro finanční stabilitu (FSB) ohledně regulace a dohledu nad aktivitami a trhy s kryptoaktivy by měla být urychleně dokončena a uplatňována, stejně jako pravidla, která nedávno zveřejnil Basilejský výbor k tomu, jak mají vůči kryptoměnám postupovat banky.

Samotná regulace a zdanění ale k odstranění nedostatků kryptoměn podle autora nestačí. K vybudování pevných základů ekosystému digitálních financí je podle něj potřeba mít bezrizikové a spolehlivé digitální vypořádací aktivum, které mohou poskytnout jen peníze centrální banky.

„Proto ECB a centrální banky po celém světě pracují na maloobchodních i velkoobchodních digitálních měnách centrálních bank. Zachováním role peněz centrální banky jako kotvy platebního systému ochrání centrální banky důvěru, na které v konečném důsledku závisejí i soukromé formy peněz,“ uzavírá svůj příspěvek člen Výkonné rady ECB.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...