Více kávy pro Indonésany, méně pro okolní svět. Podle údajů amerického ministerstva zemědělství klesl export čtvrtého největšího vývozce kávy na světě přibližně o dvacet procent. Posledních pět let se totiž zvyšuje poptávka mezi indonéskou mladou generací. Po celém souostroví se tak objevují stovky nezávislých kaváren, jejichž zásobování negativně ovlivňuje zahraniční export. Informovala o tom britská zpravodajská agentura Reuters.
Díky kávovému boomu se Indonésie zařadila mezi země s nejrychleji rostoucím kávovým trhem. Zemědělci nyní očekávají zvýšenou poptávku od indonéských podniků, které budou bojovat o ta nejkvalitnější zrna. Sklizeň bobulí arabiky totiž právě probíhá.
Místo instantní zrnková
Odrůda arabikaIndonéská káva odrůdy arabika je typická svou silnou a kořeněnou chutí. Roste v polohách od 600 do 2 000 metrů nad mořem a dosahuje výšky až pěti metrů. Platí pravidlo, že čím vyšší plantáž je, tím aromatičtější je káva. Arabika se stala velmi populární, v současnosti je proto pěstována na většině plantáží a představuje 75 % světové produkce. |
„Prodej domácích kávových zrn obvykle představuje dvacet až třicet procent z celkového zisku,“ řekl majitel společnosti Frinsa Coffee Collective Wildan Mustofa s tím, že se poptávka ze strany Indonésanů za posledních několik let zdvojnásobila. V Západní Jávě vlastní Mustofa s rodinou celkem 30 hektarů kávových plantáží.
Rozmach kávového obchodu se už odráží i v prvním kvartálu letošního roku. Podle indonéských statistik byl export loni touto dobou o 26 procent vyšší. Více indonéských spotřebitelů totiž přešlo z levnější instantní kávy či čaje na zrnkovou kávu místní výroby. K tomu koneckonců přispěly i sociální sítě, které kávovou kulturu pomohly rychleji rozšířit do povědomí místních teenagerů. „Mládeži nejde jen o pití kávy jako takové, ale i o její servis,“ píše Reuters.
Pokles exportu souvisí také s nízkou produkcí, která za posledních pět let klesla o více než osm procent, mimo jiné také vlivem nepředvídatelného počasí. Někteří farmáři se obávají, že pokud bude poptávka místních růst i nadále, do roku 2025 nezbude k vývozu vůbec nic.
Chuť kávy podle místa původuKáva z oblasti Jižní Ameriky se vyznačuje středně kyselou chutí. Obsahuje stopy ovoce, čokolády, vanilky a ořechů. Bývá zemitá a nahořklá. Zrna z Afriky mohou chuťově připomínat suché víno. Tato káva je známá výraznější kyselostí. Pacifická káva je zase pikantní až ostrá. |