Farmář uprostřed pole lnu v kanadské Manitobě. Ilustrační snímek. (8. července...

Farmář uprostřed pole lnu v kanadské Manitobě. Ilustrační snímek. (8. července 2012) | foto: Profimedia.cz

Farmář reagoval na smlouvu ikonou s palcem vzhůru. Tím ji potvrdil, rozhodl soud

  • 18
Kanadský soud rozhodl ve věci kuriózního případu obchodníka versus farmáře, kteří spolu v roce 2021 měli uzavřít smlouvu o dodávce lnu. Obchodník tuto smlouvu poslal farmáři v textové zprávě, farmář ji následně označil emotikonem v podobě palce nahoru. Soud při zkoumání sporu došel k závěru, že farmář tak vyjádřil svůj souhlas s jejím uzavřením. Nyní musí platit vysokou pokutu.

Kanadský farmář jménem Chris Achter, majitel zemědělské společnosti ve městě Swift Current ve státě Saskatchewan v Kanadě, musí zaplatit více než 82 tisíc kanadských dolarů, v přepočtu zhruba 1,35 milionu korun.

Soud totiž rozhodl, že k přijetí smluvních podmínek postačil obrázek s palcem nahoru. Právě emoji se vztyčeným palcem v reakci na fotografii smlouvy o nákupu lnu, reagoval farmář na smlouvu, kterou mu v roce 2021 odběratel zaslal.

Farmář jednal v březnu roku 2021 s obchodníkem Kentem Mickleboroughem, který projevil zájem o koupi 86 tun lnu za cenu asi 8 tisíc korun za metr krychlový. Avšak ani po několika měsících zboží nedodal. Obchodník se tak obrátil na kanadský soud.

Smajlík pronikne i do knížek. Proč ne, říká jazykovědec Oliva

Achter se před soudem obhajoval tím, že smlouvu fyzicky nikdy nepodepsal. Palec vzhůru byl podle něj jen potvrzením, že zprávu od obchodníka obdržel. Právě obchodník ale emotikon palce vnímal jinak a se zakázkou již počítal. Jako kupec podle svých slov tratil také na tom, že cena lnu mezi tím citelně vzrostla.

Soudce vzal při svém rozhodování v potaz i skutečnost, že oba podnikatelé spolu již dříve obchodovali a již v minulosti byly jejich dohody schvalované prostými jednoslovnými souhlasy.

„Jsem přesvědčen o tom, že farmář smlouvu odsouhlasil nebo schválil stejně jako předtím, jen tentokrát použil emotikon palce nahoru. Emotikon je sice netradičním způsobem souhlasu, ale v tomto případě šlo o možnost, jak podpis nahradit,“ ospravedlnil soudce své rozhodnutí pro deník New York Times.

Jak byste v tomto případu chápali emotikon palce nahoru vy?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 18. července 2023. Anketa je uzavřena.