Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chci být v bezpečí. Stále více Izraelců spěchá s pořízením zbrojního průkazu

  9:00
Od bezprecedentního útoku ozbrojenců Hamásu na řadu izraelských měst u hranic s Gazou, při němž zahynulo nejméně 1 400 Izraelců, se v zemi prudce zvýšil počet žádostí o zbrojní průkazy. Poté, co proslulé izraelské zpravodajské služby selhaly a armáda nedokázala ochránit své občany žijící v blízkosti hranic s Gazou, jsou lidé znepokojení. Chtějí vzít ochranu do vlastních rukou.

Mladí izraelští studenti odpočívají před křesťanským kostelem, mnozí mají při ruce zbraň na ochranu. (29. dubna 2022) | foto: Profimedia.cz

V obchodě se zbraněmi na Západním břehu Jordánu pokládá prodavač na pult sbírku nenabitých pistolí. Vyzývá skupinu mužů, kteří se kolem něj shromáždili, aby je postupně brali do ruky a vyzkoušeli si, jaké to je stisknout spoušť. Jeho rady doprovází vzdálený hluk střelby z automatických pušek, který do obchodu doléhá z nedaleké střelnice.

„Každý, kdo sem přijde, chce glock,“ říká prodavač skupině. „Ve skutečnosti ale potřebujete jen něco, co se vám bude příjemně držet v ruce,“ dodává. Když jim radí s výběrem pistole, skupina mužů, někteří z nich oblečení v oděvech izraelských náboženských židovských komunit, jiní v tričkách, prodavače pozorně poslouchají. Reportáž přinesl britský list The Guardian.

„O zbrojní průkaz jsem si zažádal před měsícem, a kdyby nedošlo k útoku, odložil bych to, nikam jsem nespěchal. Místo toho jsem se ale rozhodl udělat si ho okamžitě,“ říká 29letý Yonatan Elbaz, obyvatel nedaleké osady Beitar Illit. Sám si vybral pistoli izraelské výroby. Izraelec Zin Levy, který si do obchodu přišel doplnit zásoby nábojů a obnovit zbrojní průkaz, si vyhrnul košili a odhalil pouzdro se zbraní Smith & Wesson. Zbraň vlastnil desítky let a před útokem zvažoval, že se jí zbaví. „Nyní ji nosím všude s sebou,“ říká.

Izrael: Palestinci by měli být vysídleni do Egypta. Zemřel vůdce teroristů

Podle něj zbraň slouží jako určitý druh ochrany, jako odstrašující prostředek. „Všude panuje všeobecný pocit nejistoty,“ dodává Levi. Říká, že mezi místními skupinami v jeho jeruzalémské čtvrti platí, že každý, kdo má zbrojní průkaz, nosí svou zbraň i na modlitby do místní synagogy.

Dvě školení denně

Stejně jako v obchodě se zbraněmi je živo i v komplexu střelnic, tréninkového centra pro bojová umění a synagogy na okraji osady Guš Ecion v kopcích na Západním břehu Jordánu jižně od Betléma. Před vstupem tu čekají jak izraelští vojáci stejně jako houf civilistů, kteří přišli do centra na celodenní výcvik nutný k získání zbrojního průkazu.

„Obvykle pořádáme tři školení týdně pro nové držitele zbrojních průkazů. Teď, od 7. října, děláme dvě denně,“ říká Yael Gatová, ředitelka centra s názvem Caliber 3. Podle ní sem nyní přichází mnohem více lidí, každý teď chce zbraň. Jsou otřeseni a necítí se bezpečně. „Teď tu panuje úplně jiná atmosféra než dřív, lidé chtějí zbraň proto, aby se mohli chránit,“ dodává žena v uniformě.

Dva dny po útoku Hamásu zahájil izraelský krajně pravicový ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir mimořádnou legislativní akci umožňující co největšímu počtu civilistů, aby se ozbrojili. Každý způsobilý izraelský občan, který si chce pořídit zbraň, může nyní podle nového nařízení místo osobního pohovoru absolvovat pouze telefonický. Do týdne mu úřad vydá zbrojní průkaz.

Izrael stupňuje ofenzivu. Svět je svědkem humanitární katastrofy, říká Guterres

Také další zájemci o zbraň zjistili, že jejich žádosti se vyřídily urychleně. Daniel Jašua, pětadvacetiletý příslušník náboženské komunity haredi, se tomuto procesu udivuje. „Dokumenty jsem podal týden před 7. říjnem a normálně by to trvalo měsíce. Ale teď to trvá jen několik dní,“ říká. I podle jeho slov to měl vždycky v plánu, chce se cítit v bezpečí.

Izrael pod útokem

Jen pár kroků od něj si v obchodě se zbraněmi žena, která žije v osadě Guš Ecion a odmítla uvést své jméno, prohlíží výběr pistolí. Batole má přivázané v hamace na hrudi a dívá se do mobilního telefonu. „Jsem svobodná matka a mám dvě děti,“ říká Izraelka. „Opravdu nechci mít zbraň, ale chci mít možnost chránit své malé holčičky,“ dodává. I podle ní má nyní každý občan pocit, že potřebuje bezpečí v podobě zbraně. Zejména ženy, neboť muži jsou momentálně v armádě. „Každý se prostě chce cítit bezpečně,“ říká zákaznice.

Nad vitrínami lemujícími podlahu obchodu se zbraněmi přehrává nástěnná televize smyčky se záběry z průmyslových kamer, které doprovází slova komentář: „Izrael je pod útokem: na silnicích, na autobusových zastávkách, ve vlacích, všude...“

„Pro nás byl útok ze 7. října samozřejmě většího rozsahu, ale není to nic nového,“ říká ředitelka střelnice Gatová. „Pouze pomáháme lidem, aby se cítili bezpečně... Izraelská armáda nemůže být stále všude,“ uzavírá podle The Guardianu.

Autor:
  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vlakem 200 km/h na českých kolejích. Jak to cestující pocítí v jízdních řádech

27. května 2024

Premium Na začátku měsíce oznámilo ministerstvo dopravy, že na čtyřech úsecích tratí prověřuje možnost...

Papírové účtenky jen na vyžádání. V Česku sílí snahy uzákonit ty digitální

28. května 2024

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhlo třiadvacet opatření, která mají za cíl snížit...

Zemřela nejdéle sloužící letuška, vítala pasažéry na palubě téměř sedmdesát let

28. května 2024

Ve věku 88 let zamířila na svou poslední cestu nejdéle sloužící letuška na světě Američanka Bette...

Česko potřebuje inovace, otevření trhu práce a dostupné energie, říká analýza

28. května 2024  16:11

Evropa intenzivně řeší téma průmyslové soběstačnosti. V případě Česka jsou to inovace a využití...

Jsou radikální a naštvaní na systém. Brusel čeká úplně jiný protest zemědělců

28. května 2024  15:08

Další protest evropských zemědělců v Bruselu se má odehrát již 4. června. Nemají sem ale přijet...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...