Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izrael stupňuje ofenzivu. Svět je svědkem humanitární katastrofy, říká Guterres

  17:50aktualizováno  20:02
Nová a intenzivnější fáze izraelské protiofenzivy proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás, zahrnující i rozsáhlé pozemní operace, pokračovala druhým dnem v Pásmu Gazy. Válka tam stále více dopadá na životy civilistů a ve světě sílí obavy z jejich dalšího utrpení. Generální tajemník OSN António Guterres situaci označil za humanitární katastrofu.
Zranění Palestinci v nemocnici Al-Ahlí v Pásmu Gazy (17. října 2023)

Zranění Palestinci v nemocnici Al-Ahlí v Pásmu Gazy (17. října 2023) | foto: ČTK

Úřad OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům uvedl, že tisíce lidí v centrální a jižní části Pásma Gazy vtrhly do jeho skladů. Zároveň přetrvávají obavy z rozšíření konfliktu v regionu Blízkého východu. Íránský prezident Ebráhím Raísí uvedl, že Izrael svým postupem vůči Pásmu Gazy překročil červenou linii.

„Neměly by být kladeny žádné překážky humanitární pomoci určené dětem, ženám a mužům, civilistům. Jsou nevinní,“ řekl prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan. Dodal, že civilisté mají práva na základě mezinárodního humanitárního práva.

ICC vede na okupovaných palestinských územích vyšetřování už od roku 2021. Zjišťuje, zda tam nedochází k válečným zločinům a zločinům proti lidskosti. Izrael pravomoc ICC neuznává, podobně jako některé další státy.

Khan dříve řekl, že ICC má pravomoc posuzovat údajné válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané jak při útoku radikálního hnutí Hamás ze 7. října, tak při operacích na území Pásma Gazy.

Izrael v noci na sobotu zahájil rozsáhlou pozemní ofenzivu proti Hamásu, které Pásmo Gazy ovládá. Zatímco členové Hamásu 7. října při útoku na Izrael pozabíjeli na 1400 lidí, většinou civilistů, následné útoky izraelské armády na Pásmo Gazy si vyžádaly podle místních úřadů už přes 8 tisíc lidských životů.

Zatímco izraelská armáda se ráno pochlubila, že za uplynulý den zasáhla v Pásmu Gazy na 450 cílů, které byly součástí vojenské infrastruktury Hamásu, ve světě sílí obavy z utrpení civilistů a volání po umožnění dodávek humanitární pomoci.

Pomoc se do Pásma Gazy dostává přes hraniční přechod s Egyptem teprve týden a dosud tam Izrael povolil vpustit řádově desítky kamionů, což je ale podle humanitárních organizací jen „kapka v moři“. Izrael oznámil, že humanitární pomoc do Pásma Gazy se v příštích dnech výrazně zvýší.

Izraelská armáda navíc Palestince vyzývá k evakuaci severní části Pásma Gazy a o víkendu opět na území shazovala z letadel letáky. „Obyvatelům Pásma Gazy není sever Gazy bezpečný, stal se bojovým polem,“ stojí na nich podle izraelských médií. Agentura AFP následně uvedla, že je v pásmu postupně obnovováno telefonické a internetové spojení, které od pátku z větší části nefungovalo.

„Situace v Gaze je každou hodinou zoufalejší. Je mi líto, že místo naléhavě potřebné humanitární přestávky podporované mezinárodním společenstvím Izrael zintenzivnil své vojenské operace,“ řekl v neděli Guterres. „Svět je svědkem humanitární katastrofy,“ dodal.

Izrael hlásí novou fázi operace v Gaze. Šéfa OSN eskalace znepokojila

Také mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK), který se ke způsobu vedení válek ve světě vyjadřuje výjimečně, vyzval k okamžitému zmírnění napětí a upozornil na obrovské utrpení místních obyvatel. „V Gaze jsou v pasti miliony civilistů, kteří nemají kam utéct,“ poznamenal MVČK, podle něhož jsou Palestinci „uprostřed masivního bombardování a vojenského obléhání“. Situace je podle organizace „katastrofálním selháním, které svět nesmí tolerovat“.

Nelehkou situaci civilistů v Pásmu Gazy, kde na území menším než Praha žije na 2,3 milionu lidí, dokreslují také incidenty, o kterých informoval Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

Tisíce lidí na jihu a v centrální části Pásma Gazy vtrhly do skladů s humanitární pomocí, berou jídlo a další zásoby nutné k přežití. „Je to znepokojivé znamení, že po třech týdnech války a tvrdé blokádě se občanský pořádek začíná hroutit. Lidé mají strach, jsou frustrovaní a zoufalí. Napětí a strach ještě zesílily kvůli přerušení telefonického a internetového spojení,“ řekl šéf pobočky UNRWA v Pásmu Gazy Thomas White.

K příměří mezi Izraelem a hnutím Hamás vyzval před tisíci věřících na Svatopetrském náměstí v Římě papež František. Vyzval také, aby se do Pásma Gazy otevřel koridor pro humanitární pomoc a okamžitě byly propuštěny dvě stovky rukojmích, které od 7. října drží v Pásmu Gazy ozbrojenci.

I nejmocnější spojenec Izraele, Spojené státy, ústy bezpečnostního poradce Bílého domu Jakea Sullivana Izrael vyzvaly, aby rozlišoval mezi Hamásem a palestinskými civilisty. Britský premiér Rishi Sunak a francouzský prezident Emmanuel Macron v telefonátu zdůraznili nutnost naléhavé humanitární podpory Pásma Gazy. Oba podle Sunakova mluvčího také vyjádřili znepokojení kvůli riziku dalšího zvýšení napětí v regionu.

V této atmosféře dnes íránský prezident Raísí na síti X napsal, že Izrael svým postupem vůči Pásmu Gazy překročil červenou linii, což může další aktéry přinutit k činům. „Zločiny sionistického režimu překročily červenou linii, což může každého donutit jednat. Washington nás žádá, abychom nic nedělali, ale Izraeli stále poskytuje širokou podporu. Spojené státy poslaly vzkaz ose odporu,“ napsal Raísí.

Ve světových metropolích se o víkendu kvůli konfliktu konaly další demonstrace, převážně na podporu Palestinců. Například v Madridu za podporu civilistům v Pásmu Gazy demonstrovalo zhruba 35 tisíc lidí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...