Pro muslimy je vepř nečisté zvíře a konzumace jeho masa je zakázána (ilustrační snímek).

Pro muslimy je vepř nečisté zvíře a konzumace jeho masa je zakázána (ilustrační snímek). | foto: AP

Další skandál s masem: norští muslimové měli v kebabu zakázané vepřové

  • 224
Muslimové v Norsku zřejmě jedli vepřové, které z náboženských důvodů nesmí. Norský úřad pro bezpečnost potravin ho našel v potravinách, které byly označené jako halal. Toto označení znamená, že jsou v souladu s islámskou vírou.

Mluvčí úřadu uvedla, že maso na kebab a v polevách na pizzu obsahovalo až 60 procent vepřového. Potravináři na to přišli minulý týden, když produkty testovali v souvislosti s evropským skandálem s koňským masem. Norská policie teď dvojici výrobců vyšetřuje.

Kuraas, jedna ze společností, která dotčené pokrmy vyrábí, již stáhla všechny své masné produkty určené k rychlé spotřebě z restaurací a pultů supermarketů. Na internetových stránkách se také omluvila svým zákazníkům a uvedla, že se ve spolupráci s úřady snaží zjistit, jak se vepřové do výrobků dostalo.

Za podobné pochybení se omluvila i britská společnost, jejíž údajně halal párky také obsahovaly vepřové. Zdá se tak, že problémy se správným označením potravin Evropu jen tak neopustí.

Skandál se záměnou koňského masa za hovězí se v lednu objevil v Irsku a Velké Británii a následně zasáhl další státy včetně Česka. Koňské maso není pro člověka zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za jiné druhy masa je ale podvodem. Jako náhražka hovězího se koňské maso objevuje především proto, že je levnější.

,