Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Francie od července otevře pracovní trh i Čechům

  • 7
Zájemci o práci z nových členských zemí Evropské unie budou mít od prvního července další možnost, kam se vydat. Pracovní trh otevírá Francie. Oznámil to prezident Nicolas Sarkozy při dnešní návštěvě Varšavy.

Povolení se týká deseti zemí, které přistoupily do Unie v roce 2004. Už tehdy francouzská vláda tvrdila, že než těmto státům povolí přístup na pracovní trh, počká alespoň pět let. Omezení dál platí pro Bulharsko a Rumunsko.

Odborníci ale nečekají, že by se tím zvedla vlna přílivu pracovní síly ze střední a východní Evropy. Lidé, kteří ve Francii pracovat chtěli, už totiž většinou pracovní povolení beztak mají.

Dnešní rozhodnutí dokazuje, že už se země přestala bát strašáka v podobě polského instalatéra, který jim krade práci. Cizinec s hasákem v ruce poděsil Francouze natolik, že hlasovali proti Evropě bez hranic, byť si ji oni sami kdysi vymysleli.

Francouzi označili Poláky jako levnou pracovní sílu. S tímto nařčením se ale Varšava dokázala vypořádat. Přichystala totiž reklamy se svalnatým mladíkem v montérkách, který Francouze láká k návštěvě Polska (viz. foto).

Polský instalatér.

I přes dnešní pozitivní zprávu však některá místa zůstávají pro pracovníky stále ještě uzavřená. Jde o pracovní trh v Německu, Dánsku, Belgii a Rakousku. Tyto země si zřejmě ponechají celou sedmiletou lhůtu pro přechodné období. Volně by tu mohli Češi začít pracovat v roce 2011.

To nedávno potvrdila i německá kancléřka Angela Merkelová, která prohlásila, že otevření pracovního trhu zaměstnancům z východu dříve si neumí představit. - čtěte Německo prodlouží omezení na svém pracovním trhu, platí to i pro Čechy

Konečný verdikt ale padne příští rok. To končí druhá perioda celkem sedmiletého přechodného období, kdy staré země mohou své pracovní trhy chránit. Poté musí otevření znovu zvážit. Prodloužit ho mohou jen v případě, že by jeho zrušení ohrozilo trh práce. Vlády, které by trvaly na dalším prodloužení, by tak své kroky měly zdůvodnit.

Zatím poslední z těch, kdo dveře na východ otevřel, bylo Lucembursko.

,