ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Když to není z masa, neříkejte tomu steak, nařídily francouzské úřady

  • 22
Francouzská vláda v úterý vydala nařízení, kterým zakázala uvádět na etiketě vegetariánských výrobků výraz „steak“. Ten se podle ní smí používat pouze pro maso. Vyhláška upravující používání i mnoho dalších názvů poživatin na francouzském území vstoupí v platnost za tři měsíce.

Rozhodnutí orgánů je reakcí na dlouhodobé stížnosti masného průmyslu, který považuje výrazy jako „vegetariánská šunka“ nebo „veganská klobása“ za matoucí pro spotřebitele.

Seznam zakazující používání živočišných názvů pro rostlinné výrobky obsahuje jednadvacet výrazů jako svíčková, ribeye steak a žebírko, avšak takový hamburger na něm například uveden není. Podle francouzské vyhlášky výrobci mají jeden rok na to, aby prodali své stávající zásoby, teprve pak se začnou uplatňovat sankce.

Agentura Bloomberg uvádí, že cílem tohoto kroku je zvýšit transparentnost a odstranit nejasnosti u spotřebitelů. Původní pokus z roku 2022 pozastavil tamní nejvyšší správní soud, který shledal, že text je příliš vágní a neposkytuje společnostem dostatek času na změnu označení potravin.

Nemaso, nemléko, nevejce. Zájem o rostlinné alternativy potravin roste

Zároveň podle revidované vyhlášky mohou některé výrobky s malým obsahem rostlinných složek nadále používat „masité“ názvy: To je případ třeba klobásy merguez, slaniny nebo cordon bleu. Například slanina může obsahovat maximálně půl procenta rostlinných složek, zatímco nugety mohou obsahovat až tři a půl procenta.

Na výrobky legálně vyrobené nebo uváděné na trh v jiném členském státě Evropské unie nebo ve třetí zemi se požadavky této vyhlášky nevztahují.

Jednotlivcům, kteří poruší zákon o označování, může být uložena pokuta až 1 500 eur, tedy zhruba 38 tisíc korun, v případě firem se může zvýšit až na 7 500 eur, tedy 190 tisíc korun, uzavírá Bloomberg.