Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soukromý kapitál investuje do fotbalu. Největší obchody roku 2023 v Evropě

V roce 2023 pokračovala expanze soukromého kapitálu v evropském fotbalu. Těsně před Vánoci koupil britský podnikatel Jim Ratcliffe podíl v Manchester United; přinášíme přehled dalších významných obchodů.
Sir Jim Ratcliffe před Old Trafford, stadionem fotbalového Manchesteru United.

Sir Jim Ratcliffe před Old Trafford, stadionem fotbalového Manchesteru United. | foto: Profimedia.cz

Investicí roku v anglické fotbalové Premier League je vstup jednoho z nejúspěšnějších britských podnikatelů Ratcliffa do klubu Manchester United. Ten je již čtvrt století v majetku americké rodiny Glazerových – což fanoušci považují za neštěstí. Proti Glazerovým protestovali již v době, kdy klub pod vedením legendárního manažera Fergusona kráčel od úspěchu k úspěchu. Tenkrát byl hlavním důvodem protestů samotný fakt, že šlo o Američany, kteří se navíc angažují ve sportu s názvem, pro Angličany nesmyslným, „football“. Glazerovi totiž vlastní klub Tampa Bay Buccaneers americké ligy NFL.

Dalším důvodem kritiky fanoušků byla struktura obchodu: šlo totiž o takzvaný leveraged buy-out. Kupní cenu 790 milionů liber Glazerovi zaplatili tak, že klub si na nákup sebe sama pod jejich taktovkou vzal úvěr půl miliardy liber (jehož splácení přišlo na víc než miliardu). Navíc, podle posledních účetních výkazů klub vykazuje dluhy za 725 milionů liber.

Fanouškům také vadilo, že poté, co legendární Ferguson odešel do důchodu, se klub zmítá v krizích. Výjimkou není ani aktuální sezona: Manchester United se pohybuje s negativním skóre v polovině tabulky a s takřka nulovou šancí na účast v evropských pohárech. Solí do rány jsou pak pro fanoušky klubu úspěchy konkurenčního Manchester City, kteří v minulé sezoně vyhráli – kromě Ligového poháru – všechny soutěže, jichž se zúčastnili, včetně Ligy mistrů a Mistrovství světa klubů.

Dárek pro fanoušky United. Řízení klubu převezme skupina miliardáře Ratcliffa

Že je čtvrtinový podíl v klubu ve „správných“ rukách není samo o sobě nic, co by Manchester United zachránilo – ale důležitější je, že Ratcliffe přebírá manažerskou kontrolu klubu. To pro fanoušky představuje naději, přestože úspěšnost Ratcliffa – přesněji koncernu INEOS, který Ratcliffe vlastní a skrz který své sportovní investice provádí – v řízení fotbalových klubů není nijak oslnivá.

INEOS totiž vlastní francouzský klub OGC Nice a švýcarský klub FC Lausanne-Sport – a jejich výsledky by měly být pro fanoušky United spíš varováním. OGC Nice střídá trenéry jako na běžícím pásu (od vstupu INEOSu v roce 2019 se jich vystřídalo šest). Švýcarský klub pak od vstupu INEOSu v roce 2017 již dvakrát spadl z nejvyšší soutěže.

Další investice

Server PitchBook, který se specializuje na zpravodajství a analýzy trhu soukromého kapitálu, uvádí, že americký fond soukromého kapitálu Arctos Partners koupil osminový podíl v nejslavnějším francouzském klubu Paris Saint-Germain od Qatar Sports Investment. Oficiálně nebyla cena oznámena, ale podle Financial Times tento obchod proběhl při ocenění klubu na čtyři miliardy eur (v přepočtu sto miliard korun). Na rozdíl od vstupu INEOSu do Manchester United FC není s obchodem spojen přesun manažerské kontroly: tu nadále vykonává katarský fond.

Arctos je ve fotbalu aktivní dlouhodobě: v roce 2010 spolufinancoval nákup anglického klubu Liverpool FC za 300 milionů liber (8,5 miliardy korun). Kupujícím byla investiční skupina Fenway Sports Group; ta v roce 2021 prodala desetiprocentní podíl v klubu za 543 milionů liber (15,3 miliardy korun). V září 2023 pak prodala další minoritní podíl v klubu (detaily transakce nebyly zveřejněny); získané prostředky mají jít mimo jiné na splacení dluhů vzniklých během pandemie.

Americký správce aktiv Ares Management investoval v přepočtu 11 miliard korun do anglického fotbalového klubu Chelsea FC. Noví vlastníci, kteří klub v roce 2022 koupili od ruského magnáta Abramoviče, totiž potřebují finanční injekci. Za přestupy utratili už téměř v přepočtu 30 miliard korun – a navíc je čeká investice do přestavby stadionu, nebo stavba nového stadionu jinde v Londýně. Server ESPN navíc spekuluje, že Ares Management, který má pro sportovní investice k dispozici v přepočtu přes 80 miliard korun, chce ve spolupráci právě s vlastníky Chelsea vytvořit skupinu klubů. Prvním krokem k tomu byl nákup francouzského klubu RC Strasbourg Alsace za odhadovaných 75 milionů eur (1,8 miliardy korun). Dalším cílem má být portugalský Sporting Lisabon.

Miliardová ocenění

Nárůst hodnoty Liverpool FC – z 8,5 miliardy korun v roce 2010 na 150 miliard o jedenáct let později – není ve fotbale ojedinělý. Zmíněnou Chelsea Abramovič prodal za tři miliardy eur (74 miliard korun), přičemž klub koupil v roce 2003 za asi 225 milionů eur (5,5 miliard korun). Mimochodem, předchozí vlastník, londýnský businessman, klub koupil v roce 1982 od místní radnice za jednu libru.

V roce 2022 došlo k prvním dvěma obchodům v historii evropského fotbalu s cenovkami v řádu miliard eur. Vedle Chelsea FC to byl prodej italského AC Milán za 1,2 miliardy eur (30 miliard korun). Analytici přičítají raketový nárůst ocenění klubů rostoucímu zájmu soukromého kapitálu, především amerického.

V roce 2023 se dlouho předpokládalo, že rekordní obchod s Chelsea FC trumfne prodej zmíněného Manchesteru United: katarský investiční fond za klub nabídl pět miliard liber (130 miliard korun). Majitelé se však nakonec rozhodli prodat jen 25 procent akcií, a to INEOSU. Cena však představuje ocenění celého klubu na šest miliard liber, v přepočtu 170 miliard korun.

Autor:
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Místo investování práci jen předstírali. Banka zaměstnance načapala a vyhodila

14. června 2024

Americká banka Wells Fargo propustila část svých zaměstnanců, protože zjistila, že svou práci jen...

Dovolená v cizině se letos prodraží zhruba o pět procent. Na vině je koruna

14. června 2024

Zatímco minulé léto si Češi během zahraničních dovolených užívali koruny, která vůči euru posílila...

Fotbalové Euro pomůže zejména aerolinkám, hotelům a pivovarům, říká analýza

14. června 2024  16:29

Fotbalové mistrovství Evropy, které se od pátku koná po dobu jednoho měsíce v Německu, pomůže...

KOMENTÁŘ: Německu hrozí, že se stane rozvojovou zemí. Co s tím?

14. června 2024

Premium Evropská ekonomika rychle ztrácí své postavení ve světě. Dravější jsou USA i asijské země v čele s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...