Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spor o EU Toolbox k 5G trvá. Některé země chtějí o sítích rozhodnout samy

  18:52
Vyjádření Evropské komise z poloviny června, ve kterém komisař pro vnitřní trh Thierry Breton označil čínské technologické firmy Huawei a ZTE za vysoce rizikové dodavatele, stále rezonuje evropským veřejným prostorem. Proti pokusu neformálně členským zemím nakázat, aby při budování 5G sítí přestaly využívat služeb těchto dodavatelů, se ohrazují národní operátoři i politici, zejména ze střední Evropy.

Huawei 5G | foto: Huawei

Postup Komise nepadl na úrodnou půdu v Rakousku ani Polsku a kritizuje jej i největší evropský operátor, německý Deutsche Telekom. Jejich tlak může do značné míry zkomplikovat snahy Evropské komise o co nejširší implementace pravidel obsažených v EU Toolboxu pro kybernetickou bezpečnost 5G sítí.

Eurokomisař pro vnitřní obchod Thierry Breton se proti čínským technologickým společnostem Huawei a ZTE vymezil ve svém projevu v polovině června. Zároveň zkritizoval přístup vlád členských států, které podle něj nedostatečně reflektují fakt, že čínské součástky představují bezpečnostní riziko.

„Mohu jen zdůraznit důležitost toho, aby byl urychlen proces nahrazování rizikových dodavatelů pro 5G sítě. Zároveň jsem připomněl operátorům, že nastal čas se tímto tématem vážně zabývat,“ prohlásil komisař. Breton tak reagoval na ve stejný den zveřejněnou zprávu o pokroku v implementaci EU Toolboxu k 5G kybernetické bezpečnosti, což je balík pravidel, kterými by se měly členské státy podle Komise ideálně řídit. Právě z něj vyvěrá možnost označit některé dodavatele technologií jako „vysoce rizikové“, k čemuž Komise národní vlády svým vyjádřením vyzývá.

Hospodářská propast mezi EU a USA se prohlubuje. Válka je jen jednou z příčin

Několik zemí se rozhodlo postupovat přísně

Z hodnotící zprávy vyplývá, že přísná pravidla v souladu s EU Toolboxem přijalo prozatím šest zemí, například Estonsko, Litva a Lotyšsko. Vůbec nejpřísnější pravidla má pak Švédsko, které využilo možnosti operátorům výslovně zakázat komponenty od čínských technologických společností Huawei a ZTE.

Aplikují tak strategický přístup tzv. de-coupling, který by měl vést k tomu, že se státy odstřihnou od čínských dodavatelů a technologií úplně. V praxi se ale mezi členskými státy častěji setkáváme se strategií tzv. de-riskingu. Ten spočívá v postupném snižování rizik zejména v kritických částech 5G infrastruktury, nikoliv plošný zákaz. Proti označení firem Huawei a ZTE za vysoce rizikové se ohradili politici či telekomunikační operátoři z Německa, Rakouska i Polska.

S postojem Komise nesouhlasí například Deutsche Telekom, který je největším operátorem v Evropě. Německý operátor již v minulosti odstranil součástky od čínských dodavatelů z kritického jádra sítě, což je přístup, který aplikují i další operátoři v jiných evropských zemích. Své sítě pak označuje za „naprosto bezpečné“ i při využití technologií od Huawei.

„Do živých systémů nejsou instalovány žádné aktualizace, jejichž funkčnost a bezpečnost by předtím nebyla důsledně ověřena v testovacím prostředí,“ zdůraznil Stephan Broszio, tiskový mluvčí Deutsche Telekomu, pro německý portál Golem.de. Vzdálený přístup do sítě je podle něj prakticky nemožný – i v případě, že jsou v ní využity komponenty od zahraničních dodavatelů.

Zpřetrhání vazeb s firmami Huawei a ZTE by navíc podle Hötgesse mohlo ohrozit i mezinárodní obchod. „Máme povinnost udržovat vzájemné závislosti mezi jednotlivými průmyslovými odvětvími. Pokud zakážeme čínskou anténu, bude to mít dopad na další odvětví, jejichž představitelé se momentálně snaží prodat své produkty právě do Číny,“ demonstroval na příkladu Německa.

V České republice je tato debata stále vedena a prozatím není jasné, k jaké koncepci se vláda připojí.

Operátoři jsou připraveni pohotově reagovat

Podobně se k situaci staví v Rakousku. „Nevidím k tomu žádný důvod,“ reagoval na otázku, zda by měly být čínské společnosti označeny za „vysoce rizikové“ dodavatele, ředitel rakouského regulačního úřadu RTR Klaus M. Steinmaurer. Dodal, že pokud by se tato hodnocení oficiálně změnila, je RTR připravena adekvátně a pohotově reagovat. V podobném duchu reagoval i státní tajemník pro digitalizaci Florian Tursky (ÖVP) s tím, že žádný formální zákaz prozatím neexistuje, a tudíž je jen na zvážení operátorů, zda budou s výše zmíněnými firmami nadále spolupracovat.

Evropa řeší bezpečnost sítí 5G, Huawei dostal podporu od mnoha zemí EU

Velmi ostrá kritika na adresu Evropské komise a komisaře Thierryho Bretona přišla z Polska. Tamní ministr pro digitalizaci Janusz Cieszyński (PiS) v rozhovoru pro polský Business Insider kritizoval zejména fakt, že podle něj Komise v tomto případě překračuje svou pravomoc. On sám se považuje za stoupence pragmatického přístupu.

„Náš přístup by obecně měl být založen na analýze rizik. Pokud máme důvodné podezření, že konkrétní dodavatel z konkrétní země představuje konkrétní bezpečností riziko pro síťovou či jinou infrastrukturu, pak je čas jednat. Takových zákroků se rozhodně nebojíme,“ míní.

Všichni výše zmínění představitelé jsou zastánci stavu, kdy národní legislativa určí základní pravidla (která většinou vylučují čínské komponenty z jádrových částí sítě) a o zbytku si telekomunikační operátoři rozhodují sami. Shodují se také na tom, že pokud by teoreticky problémy nastaly, vlády ani operátoři se nebojí přijímat opatření, aby stabilitu sítě před zneužitím zvenčí zajistili.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...