Sídlo americké banky Wells Fargo v New Yorku (ilustrační snímek)

Sídlo americké banky Wells Fargo v New Yorku (ilustrační snímek) | foto: AP

Americký hypotéční trh je časovaná bomba. Rizika jsou větší než před rokem 2007

  • 76
Nízké úrokové sazby, snadno dostupné půjčky, špatná regulace či toxické hypotéky. To byly podle regulátorů jen některé z důvodů, které před deseti lety způsobily zhroucení amerického trhu s bydlením. Dnes se tyto faktory na hypotéčním v USA objevují stále častěji a ekonomové bijí na poplach.

Pokud dojde k další recesi, nebo bude hypotéky splácet příliš mnoho dlužníků, může to podle ekonomů pro finanční systém znamenat ještě větší riziko než při hypotéční krizi v roce 2007. 

Jak uvedlo CNN, problémem je rostoucí segment trhu s hypotékami, který financují takzvaní nebankovní poskytovatelé úvěrů. Což jsou finanční instituce, které nabízejí spotřebitelům úvěry, ale neposkytují spořící nebo kontrolní účty. Na tyto alternativní poskytovatelé úvěrů se obracejí hlavně dlužníci s nízkou šanci získat úvěr u tradičních bank.  Alternativní věřitelé sice podléhají mnohem menší regulaci, ale jsou zranitelnější, když se jim začínají hromadit dlužníci, kteří nesplácejí.

„Kolaps sektoru nebankovních hypoték může pro spotřebitelé a americkou vládu znamenat obrovské náklady a škody,“ píší ekonomové z Federálního rezervního fondu a kalifornské univerzity v Berkeley. Do roku 2016 poskytly nebankovní finanční instituce téměř polovinu všech hypoték. Nebezpečné je, že nebankovní subjekty mohou mít méně zdrojů na to, aby mohly vyvolat ekonomické šoky na trhu s hypotékami, jako je nárůst úrokových sazeb nebo pokles cen nemovitostí.

„Co se stane, když úrokové sazby rostou a nebankovní výnosy klesají? Co se stane, když komerční banky nebo jiné finanční instituce ztratí chuť poskytovat úvěry nebankovním subjektům? Na žádnou z těchto otázek nemůžeme poskytnou uklidňující odpověď,“ píší ve zprávě ekonomové.

Časovaná bomba

V uplynulých letech nebankovní sektor hypoték zažil kvůli nízkým úrokovým sazbám boom. Komerční banky byly šťastné, že mohou poskytovat úvěry nebankovním subjektům za příznivé ceny. S tím ale podle ekonomů přichází vážné riziko. Finanční instituce často nabízejí nebankovním věřitelům krátkodobé úvěry na financování hypotéčních úvěrů, čímž je vystavují riziku likvidity. Splácet komerčním bankám ale musí, i když jim dlužníci přestanou platit. V případě potřeby likvidity na rozdíl od klasických bank nemohou využít Federální rezervní banku.

Nebankovní subjekty mají navíc tendenci půjčovat lidem, kteří jsou méně spolehliví a je u nich menší pravděpodobnost, že dluh splatí. Jejich klienty jsou obvykle dlužníci s nízkými příjmy. Tito dlužníci se pravděpodobně kvůli ekonomickým šokům, jako je například pokles cen nemovitosti, stanou náchylnějšími ke kriminalitě.

V roce 2016 bylo 64 procent hypoték pocházejících od nebankovních subjektů schváleno černochům nebo Hispáncům a 58 procent dlužníkům s nízkým nebo středně vysokým příjmem. Varovným signálem je, že Trumpova vláda, regulátoři a zákonodárci, začínají zvažovat způsoby, jak reformovat americký trh s bydlením.