ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Klimatický cíl Britů. V roce 2035 zakážou prodej aut na naftu i benzin

  • 90
Británie chce zakázat prodej automobilů s naftovými a benzinovými motory a s hybridním pohonem už v roce 2035, což je o pět let dříve, než původně chystala. Změna plánu přišla poté, co se experti shodli, že původní lhůta nestačí, pokud se chce Spojené království stát uhlíkově neutrální do roku 2050.

Změnu v úterý oznámí premiér Boris Johnson, který bude ve svém projevu ohledně programu letošního 26. ročníku klimatické konference OSN (COP 26) mluvit o závazcích Británie v boji s globálním oteplováním.

„Pořadatelství konference COP 26 je pro Spojené království a země celého světa významnou příležitostí zvýšit úsilí v boji proti klimatickým změnám,“ citovala z Johnsonova připraveného projevu BBC

Až zákaz vejde v platnost, Britové si budou moct koupit jen elektromobily nebo vodíková vozidla. Spojené království už v roce 2017 oznámilo, že zakáže prodej nových automobilů s benzinovým a naftovým motorem, tehdy ale stanovilo termín do roku 2040. 

Podle ekologů by posun termínu o pět let předsto nemusel stačit. „Nový cíl zákazu, rok 2035, ponechává Velkou Británii na vedlejší koleji na cestě k elektromobilové revoluci. Mezitím do atmosféry uniká stále více skleníkových plynů,“ komentoval záměr vlády Mike Childs z ekologické organizace Friends of the Earth. Johnson nevyloučil, že se kabinet pokusí o ještě dřívější odstranění benzinových aut z prodeje.

„Motoristé podporují opatření, které povedou k čistějšímu vzduchu a ke snížení produkce oxidu uhličitého. Nicméně tyto nově nastavené cíle jsou a budou neuvěřitelně náročné,“ podotkl prezident Automobilové asociace Edmund King.

Premiér Boris Johnson představí program další konference COP 26, která se uskuteční letos v listopadu v Glasgowě. Spolu s ním vystoupí i britský přírodovědec David Attenborough. Listopadového summitu se podle odhadů zúčastní až 30 tisíc delegátů, na programu bude stanovení a posouzení dílčích pokroků při řešení změny klimatu.

Premiér tomu nerozumí, říká vyhozená předsedkyně konference

Britský premiér nyní čelí v souvislosti s chystanou klimatickou konferencí kritice. Minulý týden totiž oznámil, že akci nebude předsedat bývalá náměstkyně na ministerstvu energetiky Claire O’Neillová, kterou přitom do funkce jmenoval teprve před půl rokem. 

Po roce 2050 zůstanou jen auta na vodík a elektřinu, říká odborník

O´Neillová Johnsona kritizovala jak v dopise, který mu poslala, tak v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC Radio 4. 

V dopise britského premiéra obviňuje, že navzdory slibům jí neposkytl dostatečnou podporu, ideovou, finanční ani personální. „Podvýbor kabinetu pro klima, kterému jste slíbil předsedat, se ani jednou nesetkal,“ píše Johnsonovi O´Neillová, „vaše nepřítomnost způsobila, že se jednotlivá oddělení hádala, kdo je za co zodpovědný.“ Na její slova premiér zatím nereagoval. 

Claire O´Neillová dále uvádí, že se jí Boris Johnson přiznal, že problematice změny klimatu ve skutečnosti moc nerozumí. O´Neillová nebyla spokojená se stávajícím stavem a její „touha po rapidní dekarbonizaci“ se nesetkala s pochopením vlivných lidí. Premiér a vláda podle ní projevili obrovský nedostatek angažovanosti.

„Moje rada pro všechny, kterým Boris (Johnson) něco slibuje - ať už jsou to voliči, světoví lídři, ministři, zaměstnanci nebo i rodinní příslušníci -, je následující: nechte si to dát písemně, najděte si právníka, aby se na to podíval, a ujistěte se, že jsou v bance peníze,“ řekla.

Některé země plánují zákaz aut na fosilní paliva ještě dřív než Británie. Norsko si už v roce 2016 stanovilo tento zákaz na rok 2025. Island, Irsko, Izrael, Slovinsko a Nizozemí se chtějí zbavit prodeje škodlivých vozidel do roku 2030. Přechod na zelenou dopravu chystá i největší automobilový trh na světě Čína. 

,