Diskuze

Břidlicová revoluce se podle expertů bude opakovat v Rusku i v Číně

Boom těžby břidlicového plynu a ropy s následnou transformací energetiky se po USA může v podobně rozsáhlém měřítku opakovat v Rusku, Číně i dalších oblastech světa. Evropa bude naopak podle expertů v rozvoji břidlicových ložisek z politických důvodů zaostávat a nemá na transformaci vyvolanou levným plynem větší šance.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J58i48ř77í 47M67l62s49n51a

22. 4. 2013 13:41

Moc to dramatizujete. Frakování se v ČR používá již dlouho při těžbě ropy a žádné drama se nekoná. Je jasné, že karlštějnsko není ideální území pro těžbu podobně jako další místa velmi hustě osídlené krajiny v Evropě, ale vaše iniciativa vytváří zase jen nějakého "strašáka".

1 0
možnosti
JM

J74i15ř44í 22M65l55s30n18a

22. 4. 2013 13:41

To patří pod J. Malíka. Omlouvám se.

0 0
možnosti
DP

Skvělá zpráva, doufám, že Rusové těžbu dotáhnou do úspěšného konce. Budeme nakupovat levnější plyn a krajinu si bude ničit někdo jiný :-)R^

4 2
možnosti
JM

J75i14ř67í 16M86a77l95í22k

22. 4. 2013 11:53

Myslím, že přesto že tady v ČR nechceme těžbu břidličného plynu s Vámi nemohu souhlasit, že je v pořádku, aby se těžba břidlic přesunula někam jinam, abychom si tu my zachovali kvalitu prostředí a ničili si ji jinde. Víte, je jen jedno životní prostředí, jedna planeta, náš jeden jediný domov. A že ničit podstatu života, trávit  vodu, plýtvat vodou kdekoli, je zločin. Je to jako kdybyste byl spokojen, že váš byt v činžáku nehoří a souhlasil s tím, že někdo zapálí střechu nad domem. Poznání o břidlicích je nyní takové, že se v poučených kruzích dnes hovoří dokonce o novém typu na legislativní změnu zavést termín ekocida - tj. ničení ekosystémů a tedy i života ve velkém. To přesně je metoda frakování užívaná k těžbě nekonvenčních zdrojů ropy a plynu. A to se nesmí a nemůže vyplatit. Proto jsme založili v Berouně letos v březnu společně s mnoha zástupci států z většiny kontinentů novou světovou iniciativu s názvem Frack Free World (volně svět bez frakování). Je nutné odstoupit od této metody celosvětově, protože jak nám vědci z celého světa ukazují (od USA, po Francii či Austrálii) HF metoda (frakování) je vůbec nejšpinavější a nejničivější metoda těžby fosilních paliv vůbec. PR agentury na této skutečnosti nic nezmění, jen nám přidělávají práci svým zatemňováním poznání, ale pravdu umlčet nelze.

1 1
možnosti
FS

Nějak často se tu objevují články s názory chválící břidlicovou revoulci. A to na Novinkách, iDnes, a snad i jinde, např.v  ČTV.

Mám pár poznámek:

1. Ceny shale gas jsou, jako ostatně u natural gas, uváděny spotové, tj okamžité ceny na burze, viz např. zde:

http://www.bloomberg.com/energy/  . Zatímco ceny, které mají distributoři a které promítnou zákazníkovi, jsou ceny kotraktní.

Ty zahrnují taky náklady na čištění, přepravu, zkapalňování, skladování a distribuci, pojištění, inflaci, rizika a pochopitelně i nutný zisk, minimálně na obnovu infrastruktury, po celou dobu kontraktu, zpravidla na 20 let.

Tyto ceny se pochopitelně liší, a to až o 300%. 2. Existence momentálního přetlaku shale gas na trzích v USA, dává poněkud tristní obrázek.Počet aktivních vrtů značně klesá. Náklady jsou přitom vyšší než u klasických ložisek natural gas. Viz např. toto: - Teď se břidlicový plyn prodává v USA za cenu nižší než náklady. Náklady spojené s jeho těžbou jsou na úrovni 150-180 dolarů za tisíc krychlových metrů.A prodává se za 100 dolarů. Společnosti už prudce omezují hloubení vrtů. Zatímco před takovými třemi čtyřmi lety bylo v provozu 1 400 vrtů břidlicového plynu, pak letos v březnu už jich je jen 400. http://czech.ruvr.ru/2013_04_12/V-nejblizsi-budoucnosti-bude-Rusko-nadale-hlavnim-dodavatelem-uhlovodiku/ Dodám,že když né v Evropě,tak v Asii. Přitom pro udržení těžby je nutné hloubit neustále nové a nové vrty, neboť stávající vrty do 2-ou let zaznamenávají pokles těžby až o 70-80%. Nehledě na to, co se týká ekologie, patří tšžba shale gas k "špinavým",srovnatelným s těžbou uhlí. Řešením není ani využívání natural gas v nových elektrárnách, neboť metan i vodní pára jsou skleníkové plyny. Jedinou čistou technologií je jaderná, ať se to ekologům líbí nebo ne! K tomu dodám,že Černobyl i Fukushima byly a jsou lidské chyby, nikoliv technologické. Radioaktivita v okolí Fukushimi je už dnes na tak nízké úrovni, že by se obyvatelstvo mohlo ihned vrátit a provozovat dál zemědělství.

12 1
možnosti
Foto

J44i86r73k40a 81H37o71n41c60ů

21. 4. 2013 14:17

;-D;-D;-D

jen masírujte, masírujte ...

0 2
možnosti
JH

J85a44n 83H68o27r66a25k

21. 4. 2013 10:35

Cenu plynu určuje trh a těžba břidlicového plynu neznamená nižší ceny pro koncového zákazníka. Jde obvykle o podnikatelský záměr soukromníka jehož cílem je samozřejmě zisk. Pokud se započte likvidace ekologických škod, která může po čase padnout na stát a nebude levná tak se za břidlicový plyn zaplatí dvakrát.

6 0
možnosti
JF

J52a91n 77F55i27s29c51h74e18r

21. 4. 2013 12:54

Co to udělalo nejen v USA s cenou uhlí je patrné. Samozřejmě nás by víc mělo zajímat o kolik to nezlevnilo cenu elektrické energie. Navíc to může snížit výdělečnost a návratnost  jaderných elektráren, které na rozdíl od tepelných byly díky ceně uhlí podstatně finančně výhodnější. Energetický trh to rozhodně ovlivňuje globálně.

Likvidace ekologických škod není pouze u  břidlicového plynu. Z hlediska emisí oxidu uhličitého je odklon od jádra v Německu daleko větší škodou pro životní prostředí než těžba břidlicového plynu. Bohužel tam nenašli jiný stabilní a dostačující zdroj než jsou tepelné elektrárny. Popravdě v Německu ani jiná cesta asi nepřipadá v úvahu. Jedině snad paroplynové elektrárny, ale ty mají zase jiná rizika - obchodní a vlastně i politická.

3 0
možnosti
VB

Kdo chvíli stál, již stojí opodál.Díky soudruhům z Bruselu a znásobení snahou naší modrooranžové kmotrovské politické klice z heslem čím hůř tím líp to jde u nás pěkně do toho otvoru na vyměšování.Budeme mít krásné zdroje čisté vody, krásnou přírodu a mezi tím se budou pohybovat miliony nepřizpusobivých, nezaměstnaných a důchodců.Když se díky drahým energiím i slavné montovny a to nemluvím o těžkém průmyslu odstěhují do zemí s příznivějším prostředím pro podnikání to si odpůrci myslí nových technologii co? \Bohužel to už je politika,,,a tento marasmus odnese naše generace, než se zase něco změní

2 9
možnosti
KS

Lepší bydlet v Roklince, než pracovat v Mordoru :-)

5 2
možnosti
Foto

Chudáci arabští šejkové,asi budou muset začít šetřit ;-( možná budou v nouzi i prodávat své zlaté vodovodní kohoutky 8-o ;-D

3 5
možnosti
DK

Je potřeba vědět že energické zdroje jsou neomezené. Čím toho lidstvo více ví, tím také stoupá počet energetických zdrojů.

5 3
možnosti
PK

Ano to je pravda... jenomže pokud se podíváte do historie lidstva taky naleznete pár set let dlouhá období kdy nikdo nic nového nevymyslel.

4 0
možnosti
PT

P13e52t94r 69T61y66č37k54a

21. 4. 2013 7:53

V USA stojí plyn třetinu toho co u nás. Tomu se říká podpora průmyslu a ne FVE, které nás na příštích 20 let pošle ekonomicky ke dnu. FVE je vlastizrada a ti co pro to hlasovali by měli jít sedět.

11 1
možnosti
GK

v USA stoji i benzin/nafta o polovinu mene nez v Nemecku a to uz desitky let. Je snad Nemecko ekonomicky na dne?

6 2
možnosti
GK

ano budem mit plyn za 1/3 ceny. Ale vodu pak za desetinasobnou. cenu.

Bez plynu zilo lidstvo tisicileti, bez pitne vody zdechne do tydne.

12 6
možnosti
PK

ano taky ovšem toho lidstva bylo 1000x méně.

2 1
možnosti
VN

Na téma "frakování" vyšel pěkný článek v minulém či předminulém vydání magazínu National Geographic. Doporučuji k prostudování.

Jinak... tato těžba není zcela bez rizika. Jednak je otázka co s odpadní vodou a dále rizika spojená s narušením podzemních vod nelze zcela vyloučit. 

Toto frakovací šílenství mi tak trochu připomíná situaci , kdy nějaká dobře situovaná rodina zdědí nějaký zemědělský pozemek či jinou cennost a ihned se mezi jejími členy rozhoří spor o tom , zda se této cennosti zbavit či si jí ponechat.Přičemž peníze v hotovosti nikdo z této rodiny v té chvíli nepotřebuje.

Přístup Evropy je rozumný. Nechme plyn tam co je , za desítky let se technologie těžby vzhledem k eliminaci rizik posunou někam jinam a dále stoupne cena takto vytěženého plynu.

Jinak ..dle mého názoru by neměly být energie příliš levné. Všichni víme , kam vedly velmi nízké , dotované ceny energií za komančů. Pokud je něco hodně levné , vede to pouze k plýtvání.

11 5
možnosti
PK

Ovšem pokud budou příliš drahé nic se tady nevyrobí, a vy chcípnete hlady protože přestanete být schopen splácet dluhy a nikdo vám nepůjčí na další jídlo.

8 0
možnosti