Demonstrace odpůrců brexitu v Londýně (3. dubna 2019) | foto: Reuters

Účet za brexit: 66 miliard liber. Tolik zatím stál britskou ekonomiku

  • 142
Ekonomika Velké Británie přichází od referenda o vystoupení z EU v červnu 2016 každý týden o 550 milionů liber (16,5 miliardy korun). Dosavadní účet za brexit se tak vyšplhal na 66 miliard liber (1,99 bilionu korun). Rozpočítáno na všechny obyvatele britských ostrovů je to tisícovka liber (30 tisíc korun) na hlavu. Spočítala to agentura Standard & Poor’s.

Budoucnost brexitu je zatím v britském parlamentu stále na mrtvém bodě. Firmy ale omezily investice a HDP se tak snížil zhruba o tři procenta, tvrdí studie Standard & Poor’s (S&P). Nebýt brexitu, ekonomický výkon Británie by mohl být naopak o 550 milionů liber vyšší.

Hodně z toho jde na vrub pádu libry, kvůli němuž se snížila kupní síla domácností. Slabší měna zdražuje dovoz a vyšší ceny následně dopadají na koncové zákazníky, píše list Independent. „Domácnosti by utrácely o poznání víc, kdyby se referendum nekonalo,“ míní autoři studie. 

Firmy paralyzuje nejistota

Devalvovaná libra měla podle očekávání nakopnout britský vývoz, protože ten pro zahraniční kupující zlevnil. Britské podniky ale žádný významný vzestup mezinárodních tržeb nezaznamenaly, zjistila analýza. 

„Nejistota ohledně způsobu brexitu čím dál víc paralyzuje jakékoli rozhodování o budoucích záměrech,“ podotkl ekonom S&P Boris Glass. „Odrazilo se to hlavně na poklesu podnikových investic v loňském roce,“ doplnil. 

S blížícím se termínem brexitu nejistota vzrostla a firmy investiční plány dál odkládají. Místo toho zavedly „stav pohotovosti“ pro případ, že se Británie a EU na způsobu rozloučení nedohodnou. 

Až politici představí jasný plán, jak bude prostředí po vystoupení z EU vypadat, pravděpodobně investice mírně narostou, nebude to ale hned, tvrdí S&P. Autoři studie varují, že jakékoli zlepšení bude přidušené tím, že ať brexit proběhne jakoukoli cestou, britské podniky budou muset projít reorganizací, aby se přizpůsobily dodatečným regulacím. 

Odhad S&P není první tohoto druhu. Investiční banka Goldman Sachs spočítala, že Británie přichází každý týden od konání referenda o 600 milionů liber (18 miliard korun) ekonomického růstu. Centrální banka Bank of England tuto cifru odhaduje dokonce na 800 milionů liber (24,1 miliardy korun).

Ať je to kolik chce, kampaň za opuštění EU před konáním referenda slibovala, že Británie odchodem z unie každý týden 350 milionů liber (10,5 miliardy korun) ušetří.

24. ledna 2019