ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Bitcoin spadl na dvoutýdenní minimum. Kvůli bance oslabují i další kryptoměny

  • 16
Cena kryptoměny bitcoin se v pátek propadla na více než dvoutýdenní minimum, klesla k hranici 22 000 dolarů (zhruba 486 400 korun). Bitcoin i další kryptoměny tak podle analytiků reagují na problémy americké banky Silvergate Capital.

Silvergate Capital nabízí široce využívanou platební síť, která usnadňuje převody finančních prostředků mezi kryptografickými firmami v reálném čase.

Největší kryptoměna bitcoin při obchodování v Asii odepsala až šest procent, později ale část ztrát smazala. Krátce po 09:00 SEČ se bitcoin podle specializovaného webu CoinDesk prodával zhruba za 22 375 USD (494 577 korun), a za uplynulý den tak vykazoval pokles o více než čtyři procenta. Druhá největší kryptoměna ether odepisovala téměř pět procent na 1568 USD (34 631 korun). Obdobně oslabovaly i další kryptoměny, mimo jiné avalanche nebo dogecoin.

Kryptoměny vstávají z popela. Zájem investorů o ně pomalu roste

Banka Silvergate Capital uvedla, že zkoumá, zda dokáže zůstat provozuschopná. Mnoho kryptoměnových burz, vydavatelů stablecoinů a obchodních míst ale už platby prostřednictvím Silvergate nepřijímá ani neprovádí. Stablecoiny jsou navázané na nějaké platidlo nebo reálné aktivum.

„Silvergate je jedním z hlavních poskytovatelů dolarového bankovnictví pro kryptoměnové odvětví,“ uvedl obchodník John Toro z kryptoměnové burzy Independent Reserve. „Jakékoli obavy o likviditu budou mít přímý dopad na tržní podmínky a mohou ovlivnit dostupnost některých prostředků klientů a přístup k nim,“ dodal.

V potížích banky Silvergate Capital se naposledy projevily dopady listopadového kolapsu kryptoměnové burzy FTX, informovala agentura Bloomberg. Kauza otřásla celým odvětvím a urychlila snahu globálních regulačních orgánů začít odvětví kryptoměn důsledně regulovat. Na sektor má negativní vliv také očekávání, že úrokové sazby zůstanou vyšší po delší dobu, což snižuje chuť investorů riskovat.

,