Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vojenský převrat může ohrozit hospodářství Barmy. Čína je ve střehu

  6:00
Vojenský puč v asijské Barmě dost možná připraví tuto zemi o desítky milionů dolarů ze zahraničí. Podle analytiků může tvrdá reakce ze strany Evropské unie i Spojených států amerických zemi vehnat do područí Číny, která dlouhodobě patří mezi její hlavní investory.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Vojenský převrat v Barmě, respektive v Myanmaru, nevzbuzuje pochyby jen o politickém směřování této země. Hrozí, že utne i období ekonomické liberalizace, která barmskému obyvatelstvu přinesla naději na změnu životních podmínek k lepšímu. Nervozitu pociťují i sami investoři. Státy Západu hrozí proti nově nastolenému režimu i ekonomickými sankcemi, a toho by mohla právě Čína využít. Uvedl to portál Deutsche Welle.

Barmu převzala armáda. Zadržela Su Ťij, vyhlásila výjimečný stav

Asijský stát Barma neprožívá v poslední dnech radostné chvíle. Zemi převzala do rukou tamější armáda. Zadržela prezidenta Win Myina, šéfku vlády Su Ťij a v zemi vyhlásila výjimečný stav, který by měl trvat celý jeden rok. Armáda své jednání zdůvodnila údajnou neschopností vlády řešit rozsáhlé podvody při posledních volbách z listopadu loňského roku. Ty tehdy ovládla právě strana Su Ťij, která je nositelkou Nobelovy ceny za mír.

Pro zdejší ekonomiku to může zvlášť po ničivých dopadech pandemie nemoci covid-19 znamenat obrovský problém. Prezident Spojených států Joe Biden již ve středu oznámil, že Spojené státy uvalí sankce vůči organizátorům převratu a jejich obchodním zájmům. Dodal, že USA budou uplatňovat vůči Barmě také přísné exportní kontroly a jsou případně připraveny zavést i další opatření.

Pozadu však nezůstávají ani orgány Evropské unie. O situaci v zemi se před pár dny usnesl Evropský parlament, který tamní situaci jednoznačně odsoudil. Vyzývá k uvalení celosvětového komplexního zbrojního embarga na Barmu a k dalším cíleným sankcím sankce proti vojenským podnikům a armádním aktivům, které jsou odpovědné za vojenský převrat.

Jeden z nejchudších států v celé Asii

V Barmě v současné době žije necelých 54 milionu obyvatel. Ti pracují hlavně v oblasti zemědělství. Převažuje zde pěstování rýže, kukuřice či cukrové třtiny. Z průmyslu dominuje zejména textilní odvětví. Ještě v roce 2009 byla tato země společně se Severní Koreou označena za nejméně svobodnou ekonomiku v celé Asii.

V roce 2011 však započalo období mnoha liberalizačních ekonomických i politických reforem. Následovalo zrušení mezinárodních sankcí a do země začaly ve velkém proudit zahraniční investice. První demokratické volby se zde konaly v roce 2015 a vedly k velkému hospodářskému oživení. Výkonnost ekonomiky rostla v nadcházejících letech průměrně o více než sedm procent ročně.

Tomu pomohly i peníze zahraničních investorů, kteří tušili nevyužitý potenciál tohoto státu. Své prostředky vložili do energetických, výrobních, dopravních i jiných odvětví. Od roku 2016 však začal zájem investorů postupně uvadat, mohlo za to zejména pomalé tempo prováděných reforem. Koronavirová pandemie pak tento pokles ještě prohloubila a aktuálně tak země čelí dalšímu velkému problému.

Používáním názvu Myanmar schvalujete vojenský převrat, říkají v Barmě

„Zvýšená nejistota utlumí ekonomický růst i další investice. Barma může kvůli převratu ztratit až tři miliardy euro ze zahraničních zdrojů. Ačkoliv měl hrubý domácí produkt této země růst v letošním roce o více než čtyři procenta, realita bude jiná. Očekávám maximálně dvouprocentní růst,“ uvedla pro deník Deutsche Welle ekonomka Sian Fenner.

„Pokud se Spojené státy rozhodnou Barmu ze vzájemného obchodu zcela odříznout, omezilo by to naprostou většinu zahraničních investic. Ztížilo by to obchod se státy, které se nachází mimo Asii,“ domnívá se ekonom Gareth Leather ze společnosti Capital Economics.

V ohrožení jsou tak investice mnoha amerických společností, které v Barmě v minulých letech investovaly. Řadí se mezi ně i třeba společnosti KFC, Coca-Cola či Chevron.

Problémy však může Barmě způsobit i reakce Evropské unie, která je pro ni dlouhodobě jedním z největších obchodních partnerů. Znamenalo by to velkou ránu zejména pro textilní průmysl. Jeho vývoz se na území Evropské unie zvýšil za posledních osm let více než dvanáctinásobně a aktuálně se na jejím HDP podílí téměř ze tří procent.

Příležitost pro Čínu

Ačkoliv Čína před několika dny vyzvala v k zajištění stability, byla to v minulých letech právě ona, která tamní vojenskou diktaturu příliš neodsuzovala. Podle analytiků mohou jakákoliv protiopatření ze strany Evropské unie i Spojených států poskytnout Pekingu příležitost k posílení vlivu.

„Čína ví, že otevírání země Západu dost možná skončilo. Jediná možná barmská cesta vpřed tak nyní bude skrze větší spolupráci s Čínou,“ dodal pro DW ekonom Gareth Leather.

Čína společně se Singapurem patří v Barmě k těm největším zahraničním investorům vůbec. Na přímých zahraničních investicích se v zemi podílí více než dvaceti procenty, a to zejména v oblasti energetiky. Nyní by se její podíl tak mohl ještě zvýšit.

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sazka upcykluje losy. Z těch výherních vznikl nábytek i tenisky

28. dubna 2024

Společnost Sazka se rozhodla znovu využít své výherní losy. Ve spolupráci s českými designéry tak...

V Dubaji vyroste největší letištní terminál na světě. Pojme až 260 milionů lidí

28. dubna 2024  17:07

Vytížené mezinárodní letiště Al Maktoum v Dubaji se rozroste o nový terminál. A ne jen tak...

Sterilizace, bělení, dezodorace. Japonská firma z použitých plen vyrábí nové

28. dubna 2024

Japonská společnost Unicharm tento měsíc uvedla do prodeje jednorázové recyklované plenky. Firma...

Čínská menší města zažívají rozmach. Lákají lidi zpět na levnější živobytí

28. dubna 2024

Čínská velkoměsta postupně přicházejí o své obyvatele. Důvodem takzvané zpětné migrace jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...