Diskuze

Roboti prohlubují rozdíl mezi bohatstvím a chudobou, tvrdí podnikatel

Zvyšuje produktivitu a zároveň prohlubuje rozdíl mezi bohatými a chudými. Automatizace má podle miliardáře a zakladatele hedgeových fondů Bridgewater Associates dvojí funkci – na jedné straně pomáhá a na druhé škodí. Ray Dalio proto zastává názor, že by v souvislosti s tím měla být vyhlášena národní krize. Myšlenku ve čtvrtek zveřejnil na sociální síti Facebook.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VR

Nesmysl. Roboti nám slouží už desetiletí a nikomu to zatím nevadilo; mixery, pračky, sušičky a další domácí zařízení jsou nejjednodušší roboti, co každý máme. To že robotizace se stále více zdokonaluje je jen dobře pro člověka a jeho životní úroveň. Je tupci můžou kritizovat roboty a robotizaci. Něco na způsob, když dělníci rozbíjeli stroje na začátku industriální revoluce.

0 0
možnosti
MK

Myslím že je všem jasné že bude muset přijít nějaké změna. Není dlouhodobě udržitelné aby robotizované továrny chrlily výrobky a přitom lidé neměli peníze aby si je mohly koupit. Rozdávat peníze jako minimální příjem taky není nejlepší nápad. Uvidíme kam to dojde.

0 0
možnosti
PN

P13e63t98r 20N63o83v71á96k

17. 7. 2018 9:27

Pořád dokola a dokola. Automatizace probíhá několik století a představte si, že chudí se mají lépe než před 100 lety někteří bohatí. Kolik lidí i mohlo dovolit koně na přelomu 19 a 20 století. Myslím, že méně než si dnes může dovolit auto.

2 0
možnosti
MK

Jenomže v minulosti zvýšení produktivity díky automatizaci dokázal trh vstřebat zvýšenou spotřebou. Dnes je trh v podstatě nasycen a další zvýšení spotřeby by znamenalo jen zbytečné plýtvání.

1 1
možnosti
VK

klíčová věta je: „Nevěřím, že převod peněz na lidi, kteří jsou neproduktivní, je dobrý pro ekonomiku" je to 100% pravda. Navíc převod peněz na produktivní lidi z nich udělá neproduktivní lidi. Vyzkoušeli a ověřili jsme si to v dobách reaálného socialismu.

0 0
možnosti
KS

O to však jde, ne ? Když nebude práce kvůli robotům, tak nebude potřeba produktivních lidí.

0 0
možnosti
PN

To je pytlik, resp.organ nad pytlikem...

1 1
možnosti
JD

J29a93n 52D67u39b90e26n

17. 7. 2018 1:36

je obrovske mnozstvi prace, ktera, zel, neni popularni a neni zaplacena, a ktere bude stale vice potreba, i vzhledem k starnuti - socialni prace, zdravotni pece

radsi mit po ruce cloveka, nezli robota - zatim

3 0
možnosti

Stát hlavně nesmí házet lidem klacky pod nohy a zbytečně regulovat. V Německu a Švýcarsku mají lidé stotisícové platy a přitom se tam nikdo o práci nebojí. Naopak automatizace, robotizace a organizace je jedinou správnou cestou, protože díky tomu se zvyšuje produktivita a zaměstnance je pak možné lépe zaplatit.

1 0
možnosti
AM

Robot má velkou výhodu, že nemarodí, neplatíte mz nemocenskou a neplatíte za něj odvody... nestávkuje a nezakládá odbory. Tak proč ho nekoupit.

7 1
možnosti
DS

Slyšel jsem o jedné fabrice, ve které koupili moderní automatický lis, který byl třikrát rychejší než člověk. Měl jenom jednu vadu - jednou za čas se zasekl a bylo potřeba praštit kladivem do specifického místa, aby se zase rozběhl. Tak najmuli Roma, který to dělal. Pracovní pozice zůstala, člověk se méně nadřel a produktivita přitom stoupla. Hezky po česku ;-D

0 0
možnosti

M58a36r25e85k 25Š39i28m73o98n

16. 7. 2018 23:13

To se o parním stroji říkalo taky a lidstvo se nezhroutilo. Imperialismus ale ano.

1 4
možnosti
LK

Problém taky tkví v tom, že i Ti nejbohatší jsou také velmi hamižní. Alespoň v Čechách jsou to doslova držgrešle. Nedovolí svým zaměstnancům si vydělat. Amíci se chovají stylem vydělávej a nech vydělat. V ČR obvykle vydělává , ale vydělat nenechá.

9 3
možnosti
RS

davno neplati ani v US. nemuzu najit ten clanek, ale bylo krasne popsane, jak pd 70's se produktivita zvysuje ale rust platu prestal tuto krivku sledovat a nuzky se rozeviraji.

6 0
možnosti