ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Amazon nabírá v USA dalších sto tisíc zaměstnanců

  • 2
Technologická společnost Amazon nabírá v USA dalších sto tisíc zaměstnanců. Jako jedna z mála firem pocítila v průběhu pandemie až rekordní nárůst cen akcií. Pro udržení kroku s poptávkou plánuje podnik nové pracovníky zaměstnat ve stovce skladů a provozních míst.

Je to už počtvrté, co tato americká firma letos ve velkém nabírá, aby udržela krok s poptávkou, kterou umocnila pandemie nemoci covid-19. Největší internetový obchod světa uvedl, že na plný či poloviční úvazek hledá zaměstnance nejen v USA, ale i v Kanadě.

Noví zaměstnanci budou pracovat zhruba ve stovce skladů a provozních míst, které Amazon spouští během září. V červenci firma oznámila, že celosvětový počet jejích zaměstnanců poprvé překročil jeden milion, uvedla agentura AP.

Vyberte si ze široké nabídky obchodních pozic na pracovním portálu jobDNES.cz

Firma ve druhém čtvrtletí zvýšila tržby o čtyřicet procent na 88,9 miliardy dolarů (bezmála dva biliony Kč) a vykázala nejvyšší zisk za 26 let své existence. Meziročně jej zdvojnásobila na 5,2 miliardy dolarů.

Společnosti se v tomto roce velmi daří. V průběhu pandemie, která s mnohými globálními společnostmi prudce otřásla, se hodnota akcií Amazonu rapidně zvýšila. Na konci srpna se akcie prodávaly za dvojnásobnou cenu, než tomu bylo na konci ledna letošního roku. 

Amazon otevřel supermarket. Překvapí cenami i chytrými košíky

Podle finančního ředitele této společnosti, Briana Olsavského, je Amazon na dobré cestě k tomu, aby v příštím čtvrtletí tato čísla ještě překonal. Předpokládá, že čisté tržby se meziročně zvýší o 24 až 33 procent. Pokud by se odhady potvrdily, dosáhly by čisté tržby společnosti Amazon až na úroveň kolem 93 miliard dolarů.

Amazon v současné chvíli dále vyhodnocuje, zda na zimní období bude nad avizovaných sto tisíc nových pracovníků potřebovat ještě sezonní zaměstnance, řekla Alicia Bolerová Davisová z vedení společnosti.

Podnik už tento měsíc oznámil, že nabízí ve Spojených státech volná pracovní místa zhruba pro 33 000 lidí. Dalších 100 000 lidí Amazon hledal v březnu a 75 000 nových pracovníků v dubnu.

Pro americkou ekonomiku jde o vítanou zprávu. I díky nabírání tohoto podniku, kterému šéfuje miliardář Jeff Bezos, se může nezaměstnanost v USA dál snižovat. V srpnu se totiž poprvé od letošního dubna dostala míra nezaměstnanosti pod deset procent na úroveň 8,4 procenta.