Výsledky testu medů

-

U většiny vyšetření obstálo všech deset testovaných medů na výbornou. Patří mezi ně mikrobiologická zkouška, která zjišťovala přítomnost zdraví nebezpečných mikroorganismů. Vyšetření na obsah vody, které kontroluje, zda včelař kvůli vyššímu výdělku nepřidal do medu nějaký ten litr vody navíc, nepřišlo také na žádné nepravosti. Podobně skončilo i měření obsahu popela. Tato zkouška kontroluje znečištění medu, ke kterému mohlo dojít na rostlině nebo také v průběhu technologického zpracování. Vyšetření na kyselost medu je jedním z údajů udávajících kvalitu medu. Při velkém obsahu vody se totiž může spustit proces kvašení, jenž je pak příčinou méně hodnotného medu. Další důležitou veličinou je cukr po inverzi. Jeho nedostatečné množství může být důkazem, že během výroby byl med uměle přislazován. I v této zkoušce všechny medy obstály.
Velmi špatných výsledků však devadesát procent medů dosáhlo při vyšetření na obsah HMF (hydroxymetylfurfuralu). Nepovolené (nadměrné) množství této látky je důkazem, že med byl buď při výrobě, stáčení anebo při skladování vystaven teplotám nad 50 stupňů Celsia. V takovém případě se v medu ničí důležité látky (enzymy), jež z medu dělají med. Po jejich zničení totiž zákazník už nejí med, ale obyčejný tekutý cukr.

Vítěz testu
Do cíle tentokrát doběhl pouze jediný účastník z deseti startujících, a to Pravý český včelí med od firmy Včelařství Louda Kadaň - čtvrtkilová sklenička přijde na jedenatřicet korun. Po absolvování všech chemických vyšetření a senzorických testů si pouze tento výrobek zaslouží označení včelí med. Ostatní testované vzorky byly na dlouhou dobu vystaveny příliš vysokým teplotám. Ztratily tak specifické vlastnosti medu a stal se z nich pouze cukrový sirup.

TEST VČELÍHO MEDU

Typ výrobku Květový luční med sv. Anežky Včelí med květový Pravý včelí med Včelí med květový Květový luční med
Výrobce NAN, Novák, Čestín Včela-Předboj Nutrexpa, Španělsko Elmek, Bělá p. Bezdězem NAN, Novák, Čestín
Cena (Kč) 43 32,5 94,5 43,5 42

MIKROBIOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ

Počet koliformních bakterií * * * * *

ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VYŠETŘENÍ

Obsah vody * * * * *
Obsah popela * * * * *
Kyselost * * * * *
Cukry po inverzi * * * * *
Energetická hodnota (kJ/100 g) 305 298 301 312 308
Obsah HMF1) (mg/kg) 156 242 81,6 205 242
CELKOVÉ HODNOCENÍ nevyhověl nevyhověl nevyhověl nevyhověl nevyhověl

 

TEST VČELÍHO MEDU

Typ výrobku Med včelí květový Med luční Pravý český včelí med Květový včelí med Včelí med Aleluya
Výrobce Product Bohemia JSG - Straka Louda Kadaň Product Bohemia Natural Foods Argentina
Cena (Kč) 58 27,9 31 32 84

MIKROBIOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ

Počet koliformních bakterií * * * * *

ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VYŠETŘENÍ

Obsah vody * * * * *
Obsah popela * * * * *
Kyselost * * * * *
Cukry po inverzi * * * * *
Energetická hodnota (kJ/100 g) 306 295 313 305 305
Obsah HMF1) (mg/kg) 189 211 19,1 108 194
CELKOVÉ HODNOCENÍ nevyhověl nevyhověl dobrý nevyhověl nevyhověl

Pramen: EKOCENTRUM - autorizovaná laboratoř
Poznámky: 1) maximální povolené množství hydroxymetylfurfuralu (HMF) je 40 miligramů na kilogram medu; * vyhovuje, - nevyhovuje