Pravděpodobnost, že v něm dnes potkáte úhoře či olivy, jak doporučuje slavná Domácí kuchařka, je asi taková, jako že vám ve fast foodu naservírují hamburger na porcelán. Nic není vyloučené, šlo by ale asi o chybu v Matrixu. Směs pokrájeného salámu, brambor a sterilované zeleniny zalitou majonézou totiž bereme už dlouho jako něco podřadného. Ne že bychom vlašákem občas nezhřešili, ale raději se tím nikde nechlubíme.
Aktuální test dvanácti vzorků balených vlašských salátů ovšem ukázal, že za poslední dekádu udělali alespoň někteří výrobci slušný pokrok. Aniž by jim do práce mluvila legislativa či normy, umějí vyrobit salát, který pohromadě nedrží jen chemie.
Jenom pořádné suroviny nestačí. Pro skutečně delikátní salát je nutné namíchat jednotlivé složky ve správném poměru.