Prodlení s dodáním věci

Objednala jsem si u soukromé firmy na zakázku kuchyň. Dodací lhůtu sjednanou v objednávce však firma bez udání vážných důvodů o měsíc překročila. Mohu požadovat nějakou slevu z ceny? ptá se Michaela Vítková z Prahy.

Zhotovitel je v případě uzavření smlouvy o dílo (ve vašem případě jde o kuchyň) povinen podle § 633 občanského zákoníku provést dílo podle smlouvy řádně a v dohodnuté době. Nesplnil­li zhotovitel tuto svou povinnost, byl ve smyslu § 517 občanského zákoníku v prodlení.

Jestliže by nesplnil svou povinnost ani v dodatečné přiměřené lhůtě, kterou byste mu poskytla, máte právo od smlouvy odstoupit. Nárok na přiměřenou slevu pro případ prodlení zhotovitele současná občanskoprávní úprava nepřiznává.

Proto je potřeba připomenout, že podle § 544 občanského zákoníku je možné sjednat ve smlouvě takzvanou smluvní pokutu, kterou se smluvní strana zaváže zaplatit v případě porušení své povinnosti.

Vznikla-­li by vám pozdějším dodáním škoda, můžete požadovat od zhotovitele podle § 519 občanského zákoníku náhradu škody.