Víte, kolik je druhů piva? Jen dva - dobré a špatné, odpoví pivař. Pak nejspíš vyjmenuje desítku a dvanáctku, ale možná bude přesvědčen, že desítka má deset a dvanáctka dvanáct procent alkoholu. Před dvěma lety si to v průzkumu Plzeňského Prazdroje myslelo 80 procent pivařů. Je to tak, jsme přeborníci v pití piva, ale moc o něm nevíme.
Druhy pivV obchodech můžete koupit pestré druhy piv. Čím se od sebe liší? Podívejte se zde |
Na světě existuje asi 5 500 značek rozdělených zhruba do 45 druhů. Český trh jich nezná tolik, ale přesto z tuzemských pivovarů odchází k zákazníkům víc než 400 značek, které nejsou všechny stejné. České předpisy dělí piva podle barvy na čtyři skupiny a podle obsahu extraktu původní mladiny, obsahu alkoholu a způsobu výroby na jedenáct podskupin.
Kromě toho se ještě na pivním trhu objevují i piva zahraniční, která jsou hodně odlišná od těch, na která jsme zvyklí.
Kam zmizely stupně?
Hospody ze setrvačnosti rozlišují piva na desítky a dvanáctky, přestože nabízejí výčepní a ležáky. A výčepní může být desítka i osmička, ležák dvanáctka nebo jedenáctka.
Kdysi používané stupně znamenají extrakt původní mladiny. Dalo by se říct, že vyjadřuje, jak hustá byla mladina, z níž bylo pivo vyrobeno. Extrakt je tím vyšší, čím více sladu bylo při výrobě piva použito. Pivo označované jako 10° je vyrobeno z mladiny, která obsahuje 10 % extraktu.
Pokud si extrakt představíme zjednodušeně jako roztok cukrů, desítka má v jednom litru 100 gramů a dvanáctka 120 gramů cukru. Lze tedy říct, že extrakt označuje "sílu“ piva, čím je vyšší, tím je pivo plnější a hutnější. Ale pozor, nemusí mít více alkoholu. Ten záleží i na stupni prokvašení.
Zájem o neobvyklá piva stoupá
Devadesát osm procent piva, které vypijeme, patří svým charakterem k jedinému typu - ke spodně kvašenému pivu plzeňského typu. Speciální a neobvyklá piva tedy nejsou u českých zákazníků příliš v oblibě. Ale časy se mění. Stoupá zájem o "jiná" piva.
|
Například před několika lety jsme weizen, tedy pšeničné pivo, mohli pít jen v bavorských nebo rakouských pivnicích, dnes ho můžeme ochutnat v restauračních pivovarech, nebo dokonce koupit v hypermarketu. Pšeničné dnes produkuje 14 pivovarů. Objevují se piva ochucená nebo svrchně kvašená nejrůznějších typů, která jsme donedávna znali jen z jiných pivních velmocí.
Speciální piva jsou spíš výsadou malých restauračních pivovarů, je to logické, mohou si dovolit více experimentovat než velké průmyslové pivovary, mohou častěji měnit nabídku a rychleji zareagovat na chutě zákazníků. Z průmyslových pivovarů se speciálním pivům dlouhodobě věnuje Primátor Náchod.
Vyrábí je od poloviny devadesátých let a dnes má v nabídce celou řadu od světlé třináctky přes šestnáctku, jednadvacítku až po tmavou čtyřiadvacítku, nechybí ani piva svrchně kvašená - např. pšeničné, stout nebo ale (čti ejl).
Neobvyklá piva si tedy můžeme koupit v lahvi. Bohužel jen málokdy v hypermarketech, zato ve specializovaných obchodech, jako je Pivní galerie v pražských Holešovicích nebo Pivovarský klub v Karlíně.