Coca-Cola přestala používat cukr. Limonády sladí levnější náhražkou

  14:21aktualizováno  3. září 8:44
Nápojářská firma Coca-Cola používá od letošního června ke slazení svých limonád glukózovo-fruktózový sirup namísto řepného cukru. Levnější náhražka se vyrábí z kukuřice. Odborníci se zatím neshodují na tom, co je méně zdravé.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Coca-Cola následuje trend v potravinářství, který výrobcům umožňuje snížit výrobní náklady, a lépe tak držet krok s konkurencí. Ve srovnání s klasickým bílým cukrem je fruktózovo-glukózový sirup až o polovinu levnější a také výrazně sladší.

Zastoupení Coca-Coly v České republice připouští, že důvody změny ve složení nápoje jsou i ekonomické. „Rozhodujícím faktorem pro jeho použití je vedle technologického zjednodušení výrobního procesu také regionální dostupnost použitého sladidla a jeho kompetitivní cena, přičemž vysoká kvalita a prvotřídní výrobní standardy jsou pro nás vždy prioritou,“ vysvětlil mluvčí Coca-Cola ČR Milan Luzum.

Největší výrobce nápojů na světě toto sladidlo používá například v mateřských Spojených státech. V Česku firma sirupy namísto cukrů začala používat v červnu. V obchodních řetězcích je však možné ještě teď zakoupit colu s cukrem, většinou však v menších baleních.

Fruktózu nebo cukr?

Pohled Jany Dostálové, profesorky VŠCHT, která se zabývá  analýzou potravin:

Fruktóza má vyšší sladivost než cukr cca 1,4 x, a proto pokud je v sirupu její vyšší podíl (tzv. vysokofruktózové sirupy) je možné k dosažení stejné intensity sladké chuti použít menšího množství a tudíž nápoj má méně energie. Z hlediska zdravotního vysoká konzumace fruktózy ale není optimální. Hlavně vzhledem k srdečně cévním onemocněním - to se uvádělo v literatuře již před 40 lety a v současné době se o problematice příjmu vyšších množství fruktózy stále diskutuje a vysoká konzumace se nedoporučuje.

Fruktózovo-glukózový sirup se vyrábí z obilného škrobu, nejčastěji z kukuřice či pšenice. Náhražku dnes kromě nápojů běžně najdete v sušenkách, pečivu, uzeninách, müsli, jogurtech a jiných potravinách. „Je to trend. Důvody jsou dva: cena, nebo to, že se výrobce snaží deklarovat spotřebiteli, že mu dává něco zdravějšího,“ říká agrární analytik Petr Havel.

Po fruktóze se víc tloustne, tvrdí výživoví poradci

Je však velmi sporné, zda jde o zdravější náhražku. Výživoví poradci totiž v poslední době nahrazování bílého cukru hojně kritizují. Tvrdí například, že fruktózové sirupy jsou nezdravější než cukr, protože fruktóza se ve větší míře mění na tuky než glukóza (je obsažena i v klasickém cukru), a tím pádem se po těchto náhražkách více tloustne.

"Je známo, že v USA v posledních letech výrazně stoupla spotřeba těchto sirupů, ale výskyt obezity se nesnížil, spíše naopak," uvedla pro iDNES.cz odborné garantky iniciativy Vím, co jím a piju Jana Dostálová.

Podle doktorky Marie Kunešové z Endokrinologického ústavu, která se od 80. let zabývá léčbou obezity, se však nedá jednoznačně říct, že by byly náhražky cukru nezdravější než klasický cukr. „Glukózo-fruktózové sirupy mají podobný vliv na zdraví jako cukr. V průmyslu se používají ve velké míře. Záleží ale na zastoupení fruktózy. O účincích vysoké konzumace fruktózy se mezi výživovými odborníky v poslední době velmi diskutuje,“ uvedla pro iDNES.cz.

„Když už pít slazený nápoj, je lepší vybrat ten se sladidlem, které nemá obsah energie,“ doporučuje lékařka.

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Pražský hotel vydával české hovězí za australské, steak za 650 korun

Kráva před hotelem Holiday Inn u Kongresového centra.

Hotel Holiday Inn sídlící na pražském Pankráci lhal svým zákazníkům o skutečném původu podávaného hovězího masa. O...

Další z rubriky

Rizoto za stovku, doprava a balné za 70 korun. Testovali jsme rozvoz jídel

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala v krajských městech firmy, které rozvážejí jídlo. Dobrá zpráva je, že většina kurýrů přijela včas a...

Velký nákupní bratr. Kamery v obchodech poznají váš věk i náladu

Ilustrační snímek

Interaktivní displeje rozpoznají tvář, věk a pohlaví zákazníka a nabídnou mu zboží na míru. Zhruba dva roky se české...

TEST DNES: Úplné výsledky testu online lékáren

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala osmnáct online lékáren. Do výběru jsme zařadili velké lékárenské řetězce i menší regionální lékárny...

Najdete na iDNES.cz