Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zentiva utržila téměř devět miliard, v Česku si pohoršila

  • 1
Výrobce léků Zentiva očekává v prvním pololetí meziroční nárůst tržeb o 32 procent na 8,9 miliardy korun. Tržby rostly hlavně díky prodejům v Turecku, kde Zentiva loni koupila za třináct miliard většinu ve farmaceutické firmě Eczacibasi. V tuzemsku a Rumunsku si firma naopak pohoršila.

Turecká pobočka, která v hospodářských výsledcích za loňské první pololetí nefigurovala, přispěla k celkovým čistým tržbám 2,6 miliardy. Na domácím trhu Zentivě naopak tržby poklesly o devět procent kvůli zavedení poplatků ve zdravotnictví.

Ještě větší propad firma zaznamenala v Rumunsku, které patří také k důležitým trhům. Zde ztatila 33 procent. Při vyjádření v místní měně by byl meziroční pokles přibližně o 16 procent.

"Pozitivní vývoj patrný v Turecku více než kompenzoval slabší výsledky, kterých jsme v prvním pololetí podle očekávání dosáhli v Rumunsku a v České republice," okomentoval výsledky šéf Zentivy Jiří Michal.

Z celkových tržeb Zentivě ukrajovala také silná koruna. Podle výpočtů firmy by při nezměněném směnném kurzu byly o deset procent vyšší.

Zentiva minulý týden odmítla nabídky na převzetí ze strany největší evropské farmaceutické firmy Sanofi-Aventis, která je jejím největším akcionářem. Stejně se zachovala i v případě nabídky ze strany PPF Petra Kellnera. - čtěte Zentiva odmítla nabídky

PPF dnes nabídku na převzetí odvolala s tím, že se nechce zapojit do cenové války o Zentivu, napsala ČTK.