Textilka investuje přes tři miliardy

Společnost Sandra Textile Mills investuje do textilní továrny v průmyslové zóně Chlebovice u Frýdku-Místku až 3,5 miliardy korun. Prohlašuje to místostarosta města Petr Rafaj. Dosud se hovořilo o tom, že do podniku pro dva tisíce zaměstnanců firma vloží maximálně dvě miliardy. Stavět se prý začne nejpozději na začátku příštího roku.

S produkcí by se mohlo začít už na podzim roku 2003. Okresní radnice investovala do chlebovické zóny čtyřicet milionů korun, dalších třináct milionů přihodil stát. Frýdecko-místečtí radní jinak razí vlastní cestu ve shánění investorů a vyhýbají se vládní agentuře CzechInvest.

Nadnárodní skupina Sandra Textile Mills, která se kromě výroby textilu věnuje také úpravě a využití ropy, stavebnictví nebo bankovnictví, obsadí ale jen polovinu připravované zóny. Pro zbytek plochy se investor ještě hledá.

"Máme nabídku našich pozemků na internetu a obesíláme české i zahraniční firmy, zabývající se investicemi," řekl nedávno Rafaj. "Když se objeví investor, projednáme jeho požadavky a inženýrské sítě mu ušijeme na míru. Možná proto jsme schopni plochu obsadit," popisuje.

Město nespolupracuje ani s ostravskou Agenturou pro regionální rozvoj, která propaguje ostatní průmyslové zóny v kraji. "Nepotřebujeme ji," prohlašuje místostarosta.

Přesto si město dovolilo vybudovat ještě jednu menší průmyslovou plochu v Lískovci. Na zdejších sedmi hektarech má začít podnikat italská firma Viroplastic, která se zaměřuje na výrobu víček k plastovým lahvím. Práci dá asi stovce lidí.

Zatím největším investorem v Moravskoslezském kraji je japonská firma Shimano, která do výstavby závodu na výrobu součástek na kola v průmyslové zóně Nové Pole u Karviné investuje 2,3 miliardy korun a do tří let chce zaměstnat 800 lidí.

, ,