Těšínští vyrobí židle pro firmu IKEA

  • 5
Firma Kovona System z Karviné bude v Českém Těšíně vyrábět kovové židle pro firmu IKEA. Výroba levných skládacích židlí tu zaměstná nejméně 110 lidí. Investice do nového závodu přijde na 135 milionů korun.

"Stavět jsme začali, když jsme získali čtyřletý kontrakt na židle pro firmu IKEA. Naše původní prostory v Karviné už by pro tuto výrobu nestačily," říká ředitel a jeden ze čtyř spolumajitelů společnosti Jan Hudzieczek.

Během čtyř let má Kovona pro síť IKEA dodat dvanáct milionů židlí, které se budou prodávat v Evropě, v USA i v Asii.

"Za tu dobu se nám investice z větší části splatí, počítáme s tím, že pak bude spolupráce s firmou Ikea či s jinými partnery pokračovat a získáme pro tuto kapacitu další zakázky," dodal ředitel.

Společnost Kovona System vznikla před čtyřmi lety, když se z původní firmy Kovony Karviná, jež tehdy patřila do skupiny Z-Group Zdeňka Zemka, osamostatnila divize kovovýroby. Odkoupili ji sami manažeři. Od té doby vzrostl roční obrat nové firmy z původních 1,5 milionu eur na loňských 14,5 milionu. Letos má firma prodat zboží za dvacet, napřesrok už za šestadvacet milionů eur.

Hlavním odběratelem Kovony System je už nyní právě švédská IKEA, pro niž dodává dva typy kancelářských stolků. „Pro projekt své nové židle si nás vybrala IKEA právě kvůli dobrým zkušenostem z předchozích dodávek.

"Zcela výjimečně jsme se ani nemuseli utkat s jinými konkurenty při výběrovém řízení, ale od počátku IKEA o této výrobě jednala přímo s námi," říká ředitel Hudzieczek.

Kovona System kromě výrobků pro firmu IKEA dělá také kovové regály, které vyváží do Polska, Německa či Francie, držáky na domácí elektrospotřebiče či šatníkové skříňky.