Boeing 737-700 společnosti SkyEurope

Boeing 737-700 společnosti SkyEurope | foto: SkyEurope

SkyEurope prohloubil ztrátu, cestujících ale přibylo

S větším počtem cestujících, ale také s větší ztrátou zakončily aerolinky SkyEurope první pololetí fiskálního roku. Ztráta se vyšplhala na 33,75 milionu eur, tedy téměř 950 milionů korun. Důvodem byly investice do zvýšení přepravní kapacity i nových linek.

Příjmy i počet cestujících ale leteckému nízkonákladovému leteckému dopravci, který v dubnu začal létat i z pražské Ruzyně, rostly.

SkyEurope přepravil za šest měsíců do konce března 866 843 cestujících, což představuje meziroční nárůst o 52,8 procenta. Vytíženost letadel stoupla meziročně o 2,1 procentního bodu na 68,4 procenta.

"(Hospodářské výsledky) odrážejí značný objem investic do zvýšení přepravní kapacity, otevření 17 nových linek, přerozdělení přepravní kapacity v souvislosti se zřízením nové základny v Praze, a dopady změn tvorby cen," dodala společnost.

Firma ale čeká, že na konci roku nakonec dopadne mnohem lépe, a to hlavně díky dalšímu růstu počtu cestujících.

Společnost svolala na 20. června mimořádnou valnou hromadu akcionářů, která má posoudit návrh na vydání 20 milionů nových akcií. Získané peníze z transakce chce firma využít na další expanzi.

Firma SkyEurope vznila v roce 2001 a své akcie uvedla na trh loni v září formou veřejné primární nabídky. Akcie se obchodují na burzách ve Varšavě a ve Vídni.

 Společnost provozuje 70 linek do 37 míst v 19 evropských zemích. Využívá k tomu letiště v Bratislavě, Praze, Budapešti, Krakově a ve Varšavě.

Společnost začala z Prahy létat v polovině dubna, zatím do sedmi míst Evropy. V současnosti nabízí lety do Paříže na letiště Orly, do Amsterdamu, Barcelony, do Říma na letiště Fiumicino, do Milána na letiště Bergamo, do Nice a Neapole. Od června aerolinie začnou létat do Splitu a Dubrovniku.