Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Plzeňské pivo se už 170 let vyrábí stejně. Naplňte si jím svou lahev

  11:42
Před 170 lety uvařili plzeňští sládci první várku piva Pilsner Urquell. A ve zdejším pivovaru tvrdí, že se původních postupů stále drží. Ochutnat nefiltrované plzeňské pivo přímo z dubového sudu budou moci i vítězové aukce na iDNES.cz.

Do plzeňského piva stále nepatří nic jiného než voda, slad a chmel. V jakém poměru? To zůstává tajemstvím sládků.

Vydražte unikátní lahve a naplňte je ležákem

Nižborské sklárny vyrobily ručně 17 unikátních litrových lahví. Na iDNES.cz se budou lahve dražit 5. října, výtěžek půjde na konto Centra Paraple. Noví majitelé si budou moci v pivovaru naplnit ležákem přímo z dřevěných sudů.

Společně se starším obchodním sládkem Václavem Berkou procházíme celý výrobní proces, z něhož vzejde i pivo, které si budou do unikátních lahví moci naplnit vítězové jubilejní dražby mezi čtenáři iDNES.cz. - o speciálních lahvích čtěte zde

"Vše začíná u měkké plzeňské vody z vlastních zdrojů," zahajuje své vyprávění Václav Berka. "Hluboko pod Plzní se nachází obrovské podzemní jezero, ze kterého naši vodu čerpáme prostřednictvím 80 až 100 metrů hlubokých studní. Jinou vodu nepoužíváme, navíc zásoby jsou veliké, vlastně nevyčerpatelné."

Druhou nezbytnou surovinou je slad. "Slad si děláme na vlastní sladovně sami. Používáme výhradně tuzemský ječmen, většinou ten nejlepší z Moravy," pokračuje Berka. "Pak přichází proces, který je charakteristický jen pro plzeňské pivo. Jde o trojité rmutování. Směs sladu a vody se oddělí a zahřeje v měděných varnách."

Fotogalerie

"Následně se její část vrátí do hlavní směsi, které se říká dílo. Pouze plzeňský ležák provádí toto rmutování natřikrát," dodává Berka s tím, že trojité rmutování je ve světě ojedinělé. Navíc se při něm používá výhradně ohřev přímým plamenem. Při něm získá plzeňský ležák zlatou barvu.

Způsob chmelení, to znamená časování a dávky chmele, patří rovněž mezi tajemství výroby plzeňského ležáku. Poslední chmel se přidává deset minut před ukončením chmelovaru, což pivu zajistí jeho hořkost a chmelovou vůni.

Josef Groll (1813-1887)

Bavorský sládek byl tvůrcem piva plzeňského typu. V novém plzeňském pivovaru uvařil premierovou várku 5. října 1842. Říká se, že záměrně udělal chybu. Vařil bavorské pivo, ale z odlišných českých surovin. První várka byla naražena 11. listopadu a sklidila v plzeňským hostincích senzační úspěch.

Plzeňští sládci používají výhradně žatecký chmel, konkrétně poloraný žatecký červeňák.

"Svou roli pak v pivu sehrají kvasinky," pokračuje plzeňský sládek. "Díky nim se cukry mění na alkohol. A pak konečně probíhá ležení a zrání piva." Celý proces trvá podle Berky více než pět týdnů. Jde o stejnou dobu jako za prvního plzeňského sládka Josefa Grolla v roce 1842.

Pivo se vyrábí na soudobém zařízení, ale malá část produkce se udržuje v historických sklepích v dubových nádobách, aby mohli sládci neustále pivo srovnávat.

Zrání piva probíhá v podzemí pivovaru ve sklepích, které jsou dlouhé více než devět kilometrů.

Pils, pilsener

Takto se všude ve světě označuje světlé spodně kvašené pivo vařené podle plzeňské receptury. Od ostatních ležáků se liší především výraznější chmelovou chutí. Plzeň se tak díky pivu stala součástí většiny světových jazyků.

"Tady dodnes pivo kvasí a dokvašuje v dubových kádích a přímo z těchto dubových sudů tu mohou návštěvníci pivovaru ochutnat nepasterizované a nefiltrované plzeňské pivo," říká Václav Berka.

Do sklepů se také podívají dražitelé unikátní litrové lahve Pilsner Urquell z limitované edice 17 kusů. Budou ji moci získat v aukci 5. října, tedy přesně v den 170. výročí uvaření první várky Pilsner Urquell. "Nepasterizované a nefiltrované pivo si do vydražené lahve sami naplní," uzavírá Berka.

Pátého října zároveň proběhnou oslavy na plzeňském náměstí Republiky. Pivovar do centra západočeské metropole přiveze 170 litrové sudy, ze kterých si návštěvníci budou moci načepovat tradiční ležák.

  • Nejčtenější

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Němce trápí dönerflace. Cena kebabu prudce stoupla, mluví se o cenovém stropu

11. května 2024

Pro velkou část německých spotřebitelů je turecký kebab velmi oblíbenou pochutinou, na kterou...

Mafie mění praktiky. Místo vražd páchá finanční delikty, škody jsou nedozírné

12. května 2024

Premium Časy se mění a italská mafie si dnes už jen zřídkakdy špiní ruce krví. Vydírání vyšlo z módy a...

Rovnostářské Švédsko překvapuje. Žije tam více miliardářů než v USA

12. května 2024

Vysoké daně a snaha o dosažení sociální rovnosti. Taková je dlouhodobá pověst Švédska, které se...

Je krásný, drahý a luxusní. Australskému bytu snů chybí už jen majitel

11. května 2024

Pro superluxusní byt v mrakodrapu One Barangaroo v hodnotě devadesáti milionů australských dolarů...

Prazdroj obrátil Proud. Experimentální značku nalepil na ležák pro mladé

11. května 2024

V roce 2020 spustil Plzeňský Prazdroj ve svém areálu nový experimentální minipivovar Proud zaměřený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...