Výrobci potravin nově přidávají na obaly informace o tom, kolik z denního doporučeného množství energie mají. Ilustrační foto

Výrobci potravin nově přidávají na obaly informace o tom, kolik z denního doporučeného množství energie mají. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Mars bude prodávat zdravou čokoládu v lékárnách

  • 8
Výrobce čokoládových tyčinek Mars začne v lékárnách prodávat pochoutku CocoaVia dobrou na krevní oběh a srdce. Sehnat se dá už v USA a v říjnu dorazí do lékáren v Německu, Francii a Británii. Luxusní balíček čtyř zdraví prospěšných tyčinek vyjde zhruba na sedm eur, tedy kus za 50 kč.

V době kultu zdravé výživy a sportu se chce americká značka zbavit své nálepky nezdravého jídla, komentuje francouzský deník Le Figaro úsilí giganta, který vyrábí kromě tyčinek Mars i tyčinky Bounty a lentilky M&M’s.

"Kakao je přirozeně bohaté na flavanol, antioxidant, který napomáhá krevnímu oběhu a uvolnění svalů. Musíte však sníst jednu CocoaVia denně," neváhá s propagací Nathalie Rossová, šéfka Mars France.

Mluvčí českého MasterFoods v pondělí nedokázala odpovědět, jestli se budou tyčinky prodávat i v ČR.

Konkurence zatím s něčím podobným nepřišla. "Potravinářský průmysl nerozlišuje ´zdravé´ a ´nezdravé´ potraviny, ale vyvážený či nevyvážený životní styl a stravování," podotýká mluvčí české pobočky Nestlé Martin Walter.

Výrobci potravin nově přidávají na obaly informace o tom, kolik z denního doporučeného množství energie mají. Flavanol je další novinka, která má pomoci vylepšit sladkostem pověst a přisladit nákupy.

Tato látka však není v každé čokoládě, protože z kakaa běžně přípravou vyprchá. Marsu se podařilo "po desetiletích výzkumu" zachovat kouzelnou látku díky zkvašení kakaa, zvláštnímu sušení a pražení. A nechal si to chránit patentem.

Snažení potravinářů zpochybňuje francouzský dietolog Jean-Michel Cohen. "Problémem těchto ´vědeckých´ závěrů je, že výzkum začíná výsledkem, kterým má skončit," říká.

V EU však nyní platí, že potravináři musí dokázat důvěryhodnost svých tvrzení o zdraví prospěšných látkách. Toho se Mars nebojí.

"Máme vědecké výzkumy, že napomáhá krevnímu oběhu," hájí se šéfka Marsu a dodává, že nová tyčinka by mohla časem dojít i do normálních obchodů.