Nejbohatší Čech Petr Kellner.

Nejbohatší Čech Petr Kellner. | foto: PPF

Kellnerova ruská banka má rekord, vydělala 4 miliardy korun

  • 84
Ruská banka Home Credit & Finance Bank, patřící do impéria nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, zvýšila za devět měsíců letošního roku čistý zisk na rekordních 6,7 miliardy rublů (zhruba čtyři miliardy korun). Loni za tři čtvrtletí banka vydělala 3,1 milionu rublů, zisk jí tak vzrostl o 116 procent.

Banka, která v Rusku patří k největším hráčům na trhu spotřebitelských úvěrů, oznámila výsledky na svých internetových stránkách. 

Třetí čtvrtletí letošního roku bylo po šesti kvartálech prvním, ve kterém začalo úvěrové portfolio banky růst, a to o více než třicet procent. Agresivní marketingová kampaň podle banky umožnila zvýšit tržní podíl na 29 procent a přilákat více než 200 tisíc nových klientů. Celkem má banka více než 19 milionů zákazníků.

Bance se také zlepšovala kvalita půjček. Podíl včas nesplácených úvěrů klesl pod osm procent, což pro firmu představuje historické minimum.

Celkem banka půjčila 76,4 miliardy rublů, tedy meziročně skoro o 13 procent více. Provozní příjmy dosáhly 17,3 miliardy rublů, což téměř odpovídá loňsku.

Banka disponuje širokou sítí poboček a své úvěry nabízí také ve více než 39 tisíc prodejnách v 80 regionech a ve 1 200 městech Ruska. Podíl na trhu u spotřebitelských úvěrů na konci září činil 29 procent.

Za celý loňský rok banka vykázala čistý zisk 5,2 miliardy rublů (skoro 3,3 miliardy Kč podle tehdejšího kurzu). Předloni to bylo 3,66 miliardy rublů (asi 2,2 miliardy korun podle tehdejšího kurzu).

Zprávy z poslední doby o údajném zájmu ruských státních bank VTB a Sberbank převzít HCFB a její operace na trhu v Rusku, Bělorusku a Kazachstánu, údajně za dvě miliardy dolarů, PPF popřela s tím, že v současné době nepomýšlí se cenného aktiva zbavit.(viz předchozí článek)

,