ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Chatbot Bard udělal chybu. Akcie Googlu zareagovaly strmým poklesem

  • 8
Akcie mateřské společnosti Google bojují v posledních dnech s masivním propadem ceny. Hlavním důvodem jsou nedokonalosti nedávno představeného chatbota Barda, který v propagačním videu nesprávně zodpověděl jednu z položených otázek. Investoři se obávají, že verze konkurenční společnosti Microsoft bude dosahovat lepších výsledků.

Až 100 miliard dolarů (asi 2,2 bilionu korun) umazali investoři ve čtvrtek z cen akcií společnosti Alphabet, která je mateřskou firmou Googlu. Cena akcií tak během středečního obchodování klesla skoro o 9 procent. Informoval o tom deník The Guardian.

Experti totiž poukázali na to, že chatbot Bard nesprávně odpověděl na jednu z otázek, která byla součástí nedávno zveřejněného propagačního videa. Šlo o odpověď na otázku: „O jakých nových objevech je možné vyprávět devítiletému dítěti v kontextu vesmírného teleskopu Jamese Webba?“

Bardova odpověď naznačovala, že tento teleskop sloužil i k pořízení úplně prvních snímků exoplanet nebo těch planet, jež se nacházejí mimo sluneční soustavu. Právě vyvíjený Chatbot ale podle vědců neodpověděl správně.

Robot od OpenAI složil zkoušky na právnické fakultě, může ohrozit tradiční výuku

„Jsem si jistý, že Bard bude mít v praxi působivé výsledky. Pro pořádek je ale třeba říct, že vesmírný teleskop Jamese Webba nestojí za úplně prvními snímky planet mimo naši sluneční soustavu,“ uvedl třeba vědec Grant Tremblaye, který je zkušeným astrofyzikem.

Google v reakci na tuto kritiku uvedl, že chyba je ukázkou toho, že Barda je před plnohodnotným zpřístupněním veřejnosti potřeba ještě pořádně otestovat. „Chyba zdůrazňuje důležitost nadcházejícího přísného testování, které bude tento týden spuštěno. Budeme chtít zjistit, jestli Bardovy odpovědi splňují potřebné kvality a odpovídají reálným informacím,“ reagoval mluvčí technologické společnosti Google.

Zuckerberg vykořisťuje lidi, napsal jeho vlastní chatovací robot

Společnost už v pondělí oznámila, že do vyhledávání přidá svou vlastní umělou inteligenci. Mohl by syntetizovat výsledky vyhledávání, jestliže internet neposkytne úplně zřejmou odpověď.

Datum veřejného zpřístupnění funkce Bard ale vedení Googlu prozatím ještě neoznámilo. Nedokonalosti této umělé technologie ale nejsou jediným problémem, který tuto technologickou firmu trápí. Googlu se totiž snižují příjmy z oblasti reklamy, neboť inzerenti kvůli současné situaci mnohdy postupně omezují své výdaje na marketingové účely.