Budvar v Británii s Američany remizoval

  • 24
Bitva o Anglii mezi Budvarem a americkým pivovarem Anheuser-Busch skončila smírně. Na britském trhu mohou vedle sebe existovat oba konkurenční Budweisery - od Budějovického Budvaru i Anheusera-Busche. Britský odvolací soud totiž zamítl návrh Američanů na výmaz ochranných známek Budvaru. Británie je dosud jedinou zemí, která používání sporných značek Bud a Budweiser povolila oběma pivovarům.

"Velká Británie je jedním z našich klíčových exportních trhů, a proto má výsledek přímý vliv na stabilizaci a další rozvoj obchodních aktivit na tomto teritoriu," řekl generální ředitel Budvaru Jiří Boček.

Budějovický Budvar čelí podle svých představitelů opakovaným soudům se společností Anheuser-Busch, protože v roce 1995 nepřistoupil na nevýhodné podmínky spolupráce diktované americkým obchodním konkurentem.

Anheuser-Busch argumentuje tím, že vybudoval a proslavil známku Budweiser po celém světě. Připomíná přitom, že ochrannou známku Budweiser začal používat v roce 1876, což bylo 19 let před založením Budvaru.

Budvar kontruje tím, že pivo se v Budějovicích vaří od 13. století a že zakladatelé amerického pivovaru vycházeli z českých receptur.

Českobudějovický pivovar má zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než 100 zemích světa. Prémiový ležák exportuje do více než 60 zemí světa a se společností Anheuser-Busch vede 40 soudních sporů a přes 40 správních řízení před patentovými úřady.

Koncem 90. let vyhrál několik důležitých známkoprávních sporů například ve Švýcarsku či v Řecku. Své pozice obhájil i v Litvě a Lotyšsku.

,