ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: František Vlček, MAFRA

Začaly platit opravené sazby mýtného. Jsou zvýšené o poplatek za emise

  • 7
V pondělí začaly platit opravené sazby mýtného, které se od 1. března zvýšilo o emisní poplatek. ČTK to potvrdil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Vláda navýšení mýtného od 1. března schválila i s chybou, kterou ve výpočtu udělali úředníci ministerstva dopravy.

Pro většinu nákladních vozů by ale mělo být mýtné téměř stejné jako na začátku měsíce, lišit se podle dřívějšího vyjádření ministra dopravy Martina Kupky (ODS) bude o haléře.

Zvýšení mýtných sazeb umožnila směrnice Evropské unie, podle které stát rozřadil nákladní auta do pěti tříd podle množství vypouštěných emisí. V nejnižší emisní třídě s označením 1 jsou automobily s nejvyššími emisemi, poplatky v ní jsou nejvyšší. V nejvyšší třídě budou vozidla s bezemisním provozem. Emisní třídu si mohou provozovatelé automobilů ověřit ve vyhledávači emisní třídy na stránce mytocz.eu.

Mýtné se od 1. března zvýšilo zhruba o 15 procent. Podle dopravců má zdražení mýtného přímý vliv na zdražení dopravy.

Stát na mýtném vybral meziročně o deset procent víc, zvýšil se i počet transakcí

Za mýtné na českých silnicích zaplatili dopravci v únoru 1,29 miliardy korun, meziročně o deset procent víc. Růstu přispěl také přestupný rok, druhý měsíc roku byl letos o den delší. O téměř devět procent na 94 milionů vzrostl také počet mýtných transakcí, které satelitní systém zaznamenal. V tiskové zprávě o tom informoval správce mýtného systému společnost CzechToll.

Letošní únor měl díky přestupnému roku 21 pracovních dní, tedy o jeden den více než loni. Jeden pracovní den navíc ale podle mluvčího CzechTollu Miroslava Beneše pokryje pouze nárůst o jednotky procent, ne o deset, který společnost zaznamenala.

,