(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto:  František Vlček, MAFRA

Jiný úřad, jiná pravidla. Část billboardů u dálnic možná bourání unikne

  • 16
Část billboardů u silnic a dálnic možná unikne bourání, které vyžaduje rok stará novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Povolil je totiž jiný úřad, než který zpravidla stavbám v okolí silnic povolení vydává. A zákon výslovně hovoří o odstraňování poutačů povolených silničním správním úřadem.

Jde především o poutače, které v minulosti vznikly v zastavěném území a tak je namísto silničářů povolovaly obecní stavební úřady. Se zprávou přišel Nový deník. I dnes platí, že majitelé musejí odstraňovat poutače u silnic pouze mimo zastavěná území, kdežto v obcích smí reklamní zařízení zůstat.

Možnost, že některé poutače u silnic nakonec zůstanou, připustilo i ministerstvo dopravy. „Obecně platí, že pokud byl reklamní poutač zřízen v určité době mimo silniční ochranné pásmo a teprve pak se do něj dostal, tak je legální. Totéž platí v případě, že byl poutač v určité době zřízen v souvisle zastavěném území a nyní už v souvisle zastavěném územím není. Také proto je prověřování každého reklamního zařízení tak časově náročné a složité,“ řekl MF DNES mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar. 

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích, která platí od loňského září. Majitelům reklamních ploch nařizuje jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy.

Ministr dopravy Dan Ťok v polovině srpna v Senátu řekl, že zatím byla odstraněna polovina nelegálních reklamních poutačů. Stále tak podle něho zbývá zhruba tisíc nelegálních billboardů, které je nutné odstranit. Následně oznámil, že se domluvil s jedním z hlavních provozovatelů, společností Czech Outdoor na tom, že firma své nelegální poutače odstraní do konce září.

Archivní video: Silničáři začali na dálnici D1 s likvidací nelegální reklamy