Prezident kolínské TPCA Jasuhiro Takahaši.

Prezident kolínské TPCA Jasuhiro Takahaši. | foto: MF DNES

Automobilky v ČR za půl roku vyrobily o pětinu více aut

  • 6
Automobilkám, které mají své továrny na území České republiky, se daří zvyšovat produkci. Za půl roku vyrobily 559 tisíc vozů, o 18 procent více než loni za stejnou dobu. Růst hlásí všechny tři velké automobilky.

"Celkově došlo ke zvýšení tuzemských prodejů i exportu vozidel," uvedlo Sdružení automobilového průmyslu, které statistiky zveřejnilo.

Osobních aut se v České republice vyrobilo o 86 tisíc více než loni. Počet vyrobených nákladních vozidel, autobusů a motocyklů ale klesl o 7,3 procenta.

Zdejší výrobci za šest měsíců vyvezli přes 617 tisíc motorových vozidel a přes 33 tisíc za stejnou dobu prodali v tuzemsku. Obě kategorie, tedy export i domácí prodej, meziročně stouply téměř shodně o více než 16 procent.

Výrobu aut v Česku zajišťují tři automobilky: Škoda Auto, kolínská TPCA (Toyota, Peugeot, Citroën) a nošovická Hyundai. Škodovka z celkového počtu vyrobila bezmála 287 tisíc vozů, TPCA 178 tisíc a Hyundai téměř 92 tisíc.

V poměru domácího prodeje k exportu se nejvíce daří udávat svá auta Čechům Škodovce, která zde prodala 30 tisíc aut a exportovala 348 tisíc. Nejhůře se zde prodávají vozy TPCA - pouze 405 kusů za půl roku oproti 177 tisícům vyvezeným. 

Nákladní vozy vyrábí Avia a Tatra, autobusy Irisbus a Sor a motocykly Jawa. Nákladních automobilů se vyrobily 2 tisíce.