Mýtných bran bude na českých dálnicích celkem 171.

Mýtných bran bude na českých dálnicích celkem 171. | foto: Alexandr Satinský

Zrychlíme a mýtné stihneme, slíbil Kapsch

  • 4
Mýtné na českých dálnicích by se mělo rozběhnout 1. ledna, i přes zpoždění způsobená soudními spory. Společnost Kapsch, která systém buduje, se dohodla s dodavateli na zrychlení prací. Všechny mýtné brány by tak měly být na místě do konce listopadu.

Kapsch se ve středu dohodl se svými subdodavateli na novém scénáři, který předpokládá, že se mýtné podaří spustit v dohodnutém termínu k 1. lednu 2007. Během prosince by pak měl probíhat zkušební provoz.

„Dohodli jsme se na jiné koordinaci výstavby, do práce se zapojí více stavebních čet,“ upřesnil generální ředitel Kapsch Telematic Services Karel Feix.

Podle něj je také v současné době celý systém už ze tří čtvrtin připraven. Dopravci si také mohou už v předstihu zajišťovat palubní jednotky pro platbu mýtného. „Rádi bychom 40 až 45 procent palubních jednotek distribuovali před 1. lednem, než začne hlavní nápor,“ uvedl Feix.

Celkem chce Kapsch ve spolupráci s ČSOB, která platební systém zajišťuje, zřídit 181 distribučních míst u hranic a podél zpoplatněných silnic. Na nich bude možné se zaregistrovat se do systému, předplatit mýtné, zaplatit kauci a vyzvednout si palubní jednotku nebo vybrat nespotřebované předplacené mýtné.

Drtivá většina těchto míst bude na čerpacích stanicích. „Chceme, aby to byla místa, kam řidiči běžně zajíždějí. Aby nemuseli kromě místa, kde natankují, ještě hledat, kde zaplatí mýtné. Řidič zaplatí tam, kde je zvyklý, a způsobem, jakým je zvyklý,“ řekl mluvčí ČSOB Milan Tománek.

Vedle toho budou ještě v krajských městech fungovat kontaktní místa, která nabídnou služby spíše dopravním společnostem. Zde bude možné uzavírat smlouvy o následném placení mýtného nebo získávat účetní doklady.

NOVÝ PLÁN VÝSTAVBY MÝTNÝCH BRAN
NOVÝ PLÁN VÝSTAVBY MÝTNÝCH BRAN
10. října75 bran
22. října89 bran
31. října116 bran
30. listopadu171 bran