Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Živí se vínem. Doslova. I když ho často vyplivují

  0:03
Víno je pro ně každodenní chleba, ale moc se ho nenajedí. Jde o sommeliéry, případně degustátory, jejichž hlavní rolí je víno ochutnat, ohodnotit, doporučit.

Nejsou příliš vidět, pokud člověk nezavítá do dražší a vybrané restaurace, ale po republice se jich pohybují a z vína žijí desítky.

Trojnásobný mistr Česka v sommeliérství, šestatřicetiletý Libor Nazarčuk, se vínu profesionálně věnuje přes deset let. "K sommeliérství jsou dvě cesty. Jedna přes hotelovou školu a druhá, tak zvaná moravská, která vede přes víno do gastronomie," popisuje Nazarčuk.

Jako skoro každý z jižní Moravy přičichával k vínu už odmala a pak se přiženil do rodiny vinaře Josefa Mráze.

"To, co kolegové ze škol museli dostudovat o víně, mně bylo jasné. Já jsem dostudovával, která vidlička se dává ke kterému talíři," říká.

Ivo Dvořák, jedenáctinásobný vítěz sommeliérských soutěží doma a šampion z mistrovství světa Habanosommelier 2004, se k vínu dostal z opačného směru. Vystudoval potravinářskou školu ekonomického zaměření a jedním oborem tam bylo i víno.

"Pořídil jsem si dokonce tehdy sešit A4 a vypsal jsem si všechna dostupná vína na našem trhu," popisuje s tím, že to bylo ještě před rokem 1989, kdy se ve víně kvůli nabídce vzdělával raději více teoreticky.

Na vlastních nohou se uživí málokdo
Většina lidí s podobným zaměřením se dnes živí tím, že vybírají vína pro velké hotely, restaurace nebo obchodní řetězce, hodnotí vína na soutěžích či řídí degustace. "Uživit se pouze hodnocením a degustací na vlastních nohou se dá, ale takových lidí je málo," říká Dvořák. Sám se mnoha akcí účastní, ale zároveň pracuje jako sommeliér pro Makro.

"A pak si dělám takové třešinky na dortu, jako třeba humrový večer, ke kterým se podávají exkluzivní drahá vína," dodává Dvořák s tím, že takové věci jsou většinou pro privátní klientelu.

popisekPodívejte se: www.idnes.tv
Sommeliér Libor Nazarčuk radí, jak ochutnávat víno

Jenom degustací se neživí ani Nazarčuk. Na jižní Moravě se dal do budování vinoték, nyní chystá čtvrtou, a s tchánem má vinařství.

Zájem restaurací roste
O to mít svého sommeliéra má přitom zájem čím dál více restaurací. "Poznám to na tom, kolik lidí chodí do sommeliérského kurzu," říká Dvořák. Dříve vedl jeden kurz za rok a chodilo tam sedm lidí, teď už má dva ročně a na jednom je 29 lidí. Když zkoušky složí, majitelé restaurací jim to často zaplatí.

Mladí sommeliéři také nejsou pro podnik tak drazí. Podle Dvořáka se cena pohybuje podle jejich renomé. Například základní cena za řízenou degustaci trvající hodinu a půl je pro sommeliéra pět tisíc korun. "Špičky ale mají i desítky tisíc korun," říká Dvořák.

Restauraci se však zřejmě vyplatí. "Když se jeho funkce zřídí, zvyšují se tržby z prodeje vína i o čtyřicet procent," tvrdí Nazarčuk. Musí to být ale schopný obchodník, který dokáže lidi přesvědčit, co si mají dát. "U některých vín je pak sommeliér nezbytný, protože těžko si někdo objedná sám víno za dva tisíce korun," dodává moravský sommeliér. Pro špičkové hotely typu Four Seasons nebo Radisson, které jen málo vín nabízejí za méně než tisíc korun, je nepostradatelný.

"Vybírám vína česká i zahraniční, a to i přímo ve vinařství, část vín sám dovážím, udržuji vinný lístek, se šéfkuchařem Andreou Accordi (s michelinskou hvězdičkou, pozn. aut.) skládám degustační menu," popisuje svou práci sommeliér Four Seasons Pavel Kramár. Původem je z Moravy, jako číšník a asistent sommeliéra pracoval na americké zaoceanské lodi Carnival Cruise Line a teď si dodělává vinařskou školu v Londýně.

Říci, od jaké cenové úrovně by restaurace měla sommeliéra mít, podle lidí z oboru přesně nejde. Problém je i to, že ceny v restauracích ne vždy odpovídají kvalitě vína. "Je to nešvar, setkáte se s tím, že je víno neadekvátně nadsazené," říká Nazarčuk.

Podle šéfa Nového Vinařství Marka Špalka, jsou většinou ceny v běžných restauracích dvojnásobné proti tomu, co stojí víno v obchodě. "Když stojí víno v takové restauraci do čtyři sta korun, je dobře prodejné. Ve vinotéce je takovou hranicí 250 korun," říká Špalek.

Restaurace, obzvláště ty lepší, se přitom zpravidla snaží lákat na nějaké ne příliš rozšířené víno, které se dá prodávat jako exkluzivní. Šanci proto mají i relativně malá vinařství.

Velká vinařství pak zpravidla vytvářejí pro gastronomii jiné řady vín, než jaké dávají do obchodů. Například Miloš Michlovský musel svou vyšší řadu vín Palaviense stáhnout z obchodů, protože jinak ji restaurace nechtěly.

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kvůli fotce na střechu. Japonci staví bariéru, aby turisté nemohli fotit Fudži

26. dubna 2024  10:45

Japonské úřady znepokojené davy nevychovaných zahraničních turistů rozhodly, že nainstalují na...

Česká národní banka znovu snížila úroky. Hypoteční úvěry přesto nezlevňují

3. května 2024

Premium Radní České národní banky na svém zasedání ve čtvrtek snížili úroky o půl procentního bodu. Sazba...

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Turecko utnulo obchod s Izraelem, pro něj to je diktátorské porušení dohod

2. května 2024  19:29

Dva nejmenovaní turečtí představitelé agentuře Bloomberg sdělili, že jejich země zcela zastavila...

Gazprom je po propadu exportu poprvé za více než 20 let v hluboké ztrátě

2. května 2024  18:36

Čisté ztráty 629 miliard rublů (161 miliard Kč) zaznamenal v loňském roce ruský plynárenský gigant...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...