Senát Parlamentu České republiky projedná na své osmnácté schůzi schválení...

Senát Parlamentu České republiky projedná na své osmnácté schůzi schválení konsolidačního balíčku, který navrhla vláda Petra Fialy (ODS). Na snímk ministr financí Zbyněk Stanjura. (8. listopadu 2023) (8. listopadu 2023) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Dodavatelé si chtějí udržet vysoké zisky, odmítá Stanjura růst cen potravin

  • 126
Ministr financí Zbyněk Stanjura nevidí důvod, proč by se měly od ledna příštího roku zdražovat potraviny. Odmítá argumenty, že k tomu povede mimo jiné vyšší zdanění firem nebo změny v zákoníku práce. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) povede ke zdražení potravin růst cen dodavatelů, kteří plánují zvyšovat ceny o pět až deset procent.

Stanjura to uvedl v úterý na síti X s tím, že o avizovaném zdražování potravin bude jednat tento týden vláda.

Napsal, že dříve obchodníci mluvili o tom, že snížení daně z přidané hodnoty se do cen pro spotřebitele promítne. Pro zdražení nevidí žádný důvod kromě zájmu řetězců udržet si vysoké zisky, uvedl. „To potvrzuje i jejich argumentace vyšší daní pro firmy, která zatěžuje primárně zisk společnosti a není nákladovou položkou promítající se do ceny,“ doplnil.

Po snížení DPH potraviny zdraží, zjistil od obchodníků ministr Výborný

Uvedl také, že pohonné hmoty od léta klesají, mýtné považuje za bagatelní položku v nákladech. Odmítá i argument zdražování práce na dohodu, protože změny v zákoně budou platit až od poloviny příštího roku.

O situaci na trhu jednal Stanjura s prezidentem SOCR Tomášem Prouzou a zástupci obchodních řetězců v pondělí ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Po jednání řekl, že i přes to, že od ledna klesne sazba DPH na potraviny z 15 na 12 procent, spotřebitelské ceny porostou. Prouza to zdůvodnil tím, že dodavatelé zdražují kvůli růstu nákladů.

Jako jeden z důvodů zmínil očekávané vyšší náklady na energie, které souvisí s plánovaným růstem regulované složky cen energií. Prouza zmínil i zvyšování ceny dopravy, které s sebou nese růst mýtného, nebo vyšší náklady na práci kvůli změnám v práci na dohody.

Firmy také budou platit vyšší daně z příjmu, uvedl. Jde o změny, které přináší vládní konsolidační balíček. „Pokud se vláda rozhodla, že chce firmám zvedat náklady, tak je logické, že potravináři vyšší náklady promítnou do cen,“ řekl v pondělí.

Vláda vyjede ve středu počtvrté do regionů, když bude jednat na zámku v Bučovicích na Vyškovsku.

,