Kamion, doprava, dálnice

Kamion, doprava - ilustrační foto | foto: MF DNES

Vývoz klesl, obchod ale zůstal v přebytku

  • 6
Vývoz i dovoz sice klesají, obchod s cizinou se ale dál úspěšně drží v plusu. Za květen dosáhl přebytek zahraničního obchodu bezmála šesti miliard korun. To je nejlepší květnový výsledek v historii Česka. Od počátku roku se už v obchodní bilanci nakumuloval přebytek 30,5 miliardy korun.

V porovnání s loňskem klesl vývoz o 1,1 procenta a dovoz o 4,3 procenta. „Na výsledky působila vyšší srovnávací základna května 2004, který byl prvním měsícem členství České republiky v Evropské unii,“ upozornil ve zprávě Český statistický úřad.

Právě obchod s Unií pomáhá držet bilanci v plusových hodnotách. Jen za květen dosáhla bilance obchodu s EU přebytku 24,5 miliardy korun. Naopak ve směně se zbytkem světa vykazuje Česko schodek - 18,5 miliardy.

Proti loňsku se zvýšil hlavně vývoz výpočetní techniky a silničních vozidel . Klesl naopak export elektrických zařízení a spotřebičů.

Růst dovozu minerálních paliv o více než čtvrtinu způsobily hlavně vyšší dovozy ropy a zemního plynu.

Příznivý vývoj zahraničního obchodu už pozměnil i prognózy ekonomů pro celý letošní rok. Místo původně odhadované vyrovnané bilance se už hovoří o přebytku.

„Očekáváme, že zahraniční obchod by měl v letošním roce skončit s přebytkem 25 miliard korun. Pozitivním šokem je zahájení výroby v kolínské automobilce TPCA,“ uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky.

„Pro druhou polovinu roku vidíme riziko, že na exportéry dopadne posílení koruny z prvního čtvrtletí,“ dodal.