ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Hosté ubývají a vesnické hospody mizí z mapy. Až desetina zvažuje zavření

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Nejohroženějším druhem gastrobyznysu, který už třetí rok zažívá těžké období, jsou vesnické hospody. Z mapy českého venkova v posledních měsících zmizelo přes 250 venkovských pohostinství. Hlavním důvodem jsou podle oslovených hostinských vysoké ceny energií, enormní úbytek hostů i kvalifikovaného personálu.

Podle dat Plzeňského Prazdroje je v obcích s méně než pěti tisíci obyvatel situace nejhorší a úbytek hospod nejvýraznější. Za poslední čtyři roky skončilo více než 1 300 zařízení, tedy patnáct procent vesnických hospod.

Hospoda Na Návsi ve Šlapanově na Havlíčkobrodsku, Kapitolka v Samotiškách či Zlatá Křepelka ve Skrbni na Olomoucku, Chodská chalupa na Domažlicku, Restaurace U Rajchů v Dolní Bělé na Plzeňsku a řada dalších menších či větších hospod na vesnici skončilo.

„Vzhledem k současné realitě, která nás radikálně a neomylně likviduje – ceny energie, plynu i potravin – jsme nedávno restauraci uzavřeli,“ uvedli v oznámení provozovatelé Chodské chalupy na Domažlicku. A nejsou zdaleka sami.

„Během pandemie se rozmohla garážová konzumace alkoholu, každý druhý si koupil pípu a dobře si spočítal, že sudové pivo čepované doma je levnější než v hospodě. Mnozí si na to zvykli.“

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se