Vedení Prazdroje podepsalo s odbory růst platů

  • 1
Zaměstnanci Plzeňského Prazdroje se mohou začít těšit na vyšší platy. Vedení podniku podepsalo v úterý s odboráři kolektivní smlouvu, která v nemanažerských pozicích počítá s růstem tarifních mezd o 4,2 procenta.

Růst se týká závodů v Plzni, Nošovicích i Velkých Popovicích. V největším českém pivovaru dosahuje v současnosti průměrný plat 23 000 korun.

Firma zaměstnává 2640 lidí.

Zaměstnancům zůstal týden dovolené navíc, 13. plat, zvýšené příplatky za práci v noci, 1500 korun na dětské ozdravné pobyty nebo na kulturní a sportovní akce, pětisetkorunový příspěvek na penzijní připojištění a zaměstnanecké kluby, které poskytují pracovníkům za zvýhodněnou cenu jedné koruny výrobky firmy.

Pivovarníci mají nárok na odběr vybraných druhů výrobků společnosti dvakrát ročně, nejen na Vánoce jako loni.

"Tak dlouhé a náročné vyjednávání, jako bylo letos, za posledních 15 let nepamatuji," řekl předseda odborů Bohumír Matas. Obě strany musely ustoupit ze svých požadavků a hledat kompromis.

Odboráři měli původní představu o zvýšení platů až o 6,5 procenta, zaměstnavatel zase jen kolem dvou procent.

"V nové smlouvě jsme dohodli doporučené rámcové ukazatele pro variabilní složku mzdy - samostatnost v řešení problémů, uplatnění poznatků v zájmu firmy nebo zavádění moderních metod výroby," uvedl ředitel lidského kapitálu Prazdroje Ivan Balogh.