Turisté mohou koštovat ve vinici

Se sklenkou některého z šesti druhů vín si budou moci od soboty odpočinout turisté či cyklisté u stánku ve Staré vinici u Havraníků na Znojemsku. Dřevěný domeček u vinařské stezky, vedoucí od Znojma do Národního parku Podyjí, bude obdobou stánku ve vinici Šobes.

Degustační stánek v Šobesu na levém břehu řeky Dyje byl otevřen v roce 1997 a mezi cyklisty i turisty získal velkou popularitu. Ročně v něm ochutná víno pět až sedm tisíc z nich. Znojemsko je totiž jedním z mála míst, kde v letní sezoně lze přímo na značené turistické trase přes den prakticky kdykoliv ochutnat místní vína.

"Chtěli jsme proto podobnou možnost rozšířit i na pravý břeh řeky Dyje, u Havraníků je krásný výhled do okolní krajiny a na zdejší vinice. Věříme, že se stánek bude turistům líbit stejně jako ten na Šobesu," uvedl Pavel Vajčner, ředitel firmy Znovín Znojmo, která stánek ve vlastní vinici vybudovala jako součást rozsáhlého vinařského programu.

"Od desátého dubna do konce května bude stánek otevřený o sobotách, nedělích a svátcích vždy od devíti ráno do šesti večer. Od června do srpna pak se stejnou otevírací dobou denně. V září pak opět o víkendech," přiblížila Eva Blahová z obchodního oddělení firmy.

Stánek neleží přímo na značené turistické cestě, ale pár desítek metrů od ní. Přímo na trase na něj upozorní informační cedule. "Ve stánku bude možné po celou sezonu ochutnat z několika druhů vín, a to veltlínského zeleného právě z havranické vinice Skalky, dále pak modrý portugal, svatovavřinecké, ryzlink rýnský, výběr z hroznů odrůdy chardonnay a moravský muškát. Později nabídku rozšíříme o známkové víno," doplnila Blahová.