Telecom dostal pokutu za monopol u ADSL

  • 44
Antimonopolní úřad potrestal Český Telecom za omezování konkurence u rychlého připojení k internetu přes ADSL. Podle pravomocného verdiktu musí Telecom zaplatit 23 milionů korun. Firma od února 2002 do ledna 2003 znemožňovala konkurenci vstoupit na trh.

„Společnost neposkytla nezbytné informace k propojení sítí,“ řekl předseda úřadu Josef Bednář.

Pro tento krok neměl Český Telecom podle něj ospravedlnitelné důvody. Nabídku pro další operátory zveřejnila firma teprve až na základě rozhodnutí šéfa Českého telekomunikačního úřadu, uvedl Bednář s tím, že společnost sama spustila službu IOL Platinum bez umožnění konkurenční nabídky.

„Délka porušování zákona činila 11 měsíců, kdy byl znemožněn jiným provozovatelům veřejných telekomunikačních sítí vstup na tento trh,“ uvedl ve zprávě Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Chování Českého Telecomu vedlo podle Josefa Bednáře ke zbytečně vysokým účtům za připojení k webu.

„Pokud by k protisoutěžnímu jednání nedošlo, ušetřili by spotřebitelé za připojení k tomuto rychlému internetu řádově tisíce korun měsíčně. Spotřebitelé platili více, než platit museli, a měli méně kvalitní službu, než mají v současné době,“ řekl Bednář.

Český Telecom v reakci na rozhodnutí úřadu upozornil, že věc se týká minulého stavu a v současnosti trh ADSL standardně fuguje.

„Přezkoumáme samozřejmě možnost dalších právních kroků. Jde nicméně o více než dva roky starý případ, který považujeme za uzavřený,“ řekl iDNES mluvčí Telecomu Vladan Crha.

Rozhodnutí úřadu se podle něj netýká současného vysokorychlostního připojení k internetu, které v tuzemsku využívá zhruba 75 tisíc lidí.