Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Dlouholetého šéfa Svazu průmyslu Hanáka nahradí Rafaj z Heimstaden

  • 1
Novým šéfem Svazu průmyslu a dopravy se stal dosavadní viceprezident Jan Rafaj. Generální ředitel společnosti Heimstaden zaměřené na pronajímání bytů ve funkci nahradil dlouholetého šéfa svazu průmyslníků Jaroslava Hanáka. Plánuje krotit Green Deal a podporovat českou výrobu.

„Na prvním místě musí být český produkt. Není možné, aby si Česká republika sama ještě více zpřísňovala podmínky, které EU navrhuje,“ uvedl Rafaj základní prioritu, kterou plánuje během svého prezidentství ve svazu prosazovat.

„Příkladem je třeba oblast digitalizace. V Česku i mimo města je nutné optické kabely zakopávat do země. Přitom v sousedních zemích je možné vést optiku po povrchu, což je levnější a rychlejší na výstavbu. Přísnější máme i pravidla pro výstavbu budov, nebo pro migraci zahraniční pracovní síly,“ přiblížil pro MF DNES hlavní prioritu Rafaj.

Funkční období nového prezidenta potrvá do roku 2027, zvolený byl 60 procenty hlasů. Kromě Rafaje bylo do prezidia svazu zvoleno šest viceprezidentů včetně Daniela Beneše, Františka Chaloupeckého nebo Milany Jabůrkové.

Kromě prosazování českých výrobků se nový šéf tuzemských průmyslníků plánuje zabývat úpravou evropské zelené politiky. Tu podle svých slov podporuje, není ale možné, aby zelené ambice zásadně poškozovaly konkurenceschopnost českých výrobců. Česká výroba je totiž na rozdíl od řady ostatních unijních zemí ve velké míře zaměřena na těžký průmysl. Je proto potřeba vyjednat s Unií takové podmínky transformace, aby ji čeští výrobci zvládli.

Mezi další body svého programu zařadil Rafaj oblasti digitalizace, trhu práce, kde by bylo potřeba rozšířit možnost částečných úvazků, nebo tlak na výstavbu dopravní infrastruktury. Konkrétně zmínil délku příprav dálniční výstavby či neustálé čekání na výstavbu vysokorychlostních tratí.

Řešit bude i vládní snahu o ozdravení veřejných financí. V nedávno oznámeném balíčku vládních škrtů je celá řada opaření, které podle Rafaje jdou proti firmám a zaměstnancům, o kterých chce nově zvolený prezident svazu s kabinetem Petra Fialy jednat.

Problém má třeba s očekávanou miliardovou úsporou související se zdaňováním firemních benefitů. Ta by podle vlády měla do státní kasy přinést zhruba miliardy korun, podle Rafaje se to ale v takovéto míře nestane.

„Vláda očekává, že po zdanění přesunou zaměstnavatelé finance určené na benefity pro zaměstnance klasicky do mezd, kde se zdaní běžným způsobem,“ uvedl Rafaj. To ale řada z nich podle něj neudělá, lidé tak jen přijdou například o stravenky nebo sportovní poukazy.

Kdo je Jan Rafaj (46)

  • Rafaj byl od roku 2011 viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy. Je generálním ředitelem české pobočky společnosti Heimstaden, největšího poskytovatele nájemního bydlení v Česku, převážně v Moravskoslezském kraji. Je také místopředsedou dozorčí rady těžební společnosti OKD a členem statutární orgánů řady dalších společností.
  • Rafaj byl už generálním ředitelem společnosti Residomo (dříve RPG Byty), která v Moravskoslezském kraji vlastní více než 42.500 bytů, převážně po OKD. V roce 2020 společnost koupila švédská Heimstaden Bostad a přejmenovala ji na Heimstaden Czech.
  • V minulosti působil také jako člen představenstva a personální ředitel hutní firmy ArcelorMittal Ostrava. U firmy působil zhruba 12 let, byl i generálním ředitelem ArcelorMittal Energy Ostrava. Předtím pracoval například jako personální ředitel frýdecko-místecké společnosti Válcovny plechu.
  • V dubnu 2011 valná hromada Svazu průmyslu a dopravy ČR zvolila Rafaje viceprezidentem pro energetiku, pro životní prostředí a oblast evropských regulací. Nyní se stal prezidentem svazu, ve funkci nahradil Jaroslava Hanáka, který jej vedl 12 let.
  • Rafaj se narodil 4. března 1977. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, později získal titul MBA na Prague International Business School. (ČTK)