ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Podpora erekce, svůdné prádlo. Na dárky na Valentýna jsou slevy a jiné akce

  • 5
Den svatého Valentýna se blíží a prodeje dárků v posledních dnech vrcholí. Největší zájem je podle obchodníků o sexuální pomůcky, erotické prádlo a parfémy. Prodejci v rámci svátku zamilovaných zavádí také slevy a další výhodné akce. Podle odhadů by se letošní tržby měly pohybovat na stejné úrovni jako loni.

E-shop s erotickým zbožím Růžový slon kolem Valentýna pozoruje zvýšený zájem o vibrátory, párové sexuální pomůcky nebo afrodiziakální masážní oleje. Ženy svým partnerům nejčastěji kupují erekční kroužky a masturbátory, muži naopak vybírají svůdné spodní prádlo, řekl majitel obchodu Adam Durčák. Valentýn je po Vánocích druhou nejdůležitější sezonou, tvoří přibližně čtvrtinu z celkových tržeb, doplnil.

Prodeje erotického prádla na e-shopu Astratex.cz rostou už na přelomu ledna a února, zákazníci ho nyní mohou koupit se slevou 25 procent, řekl šéf nákupů firmy Lukáš Barcal. Prodává se i mužské svůdné prádlo, jeho nabídku letos firma rozšířila, doplnil. Z pohledu celkových tržeb není podle něj Valentýn významným svátkem, podílí se na nich asi šesti procenty. „Jde spíš o oživení a zpestření nabídky,“ uvedl Barcal.

Krize dolehla i na květiny. Na Valentýna budou chybět tradiční růže

Na internetu je kolem svátku lásky vysoká poptávka po kondomech, především po těch tenkých a vroubkovaných, řekl ředitel nákupního rádce Heureka.cz Jan Mayer. Cena kondomů podle něj meziročně mírně vzrostla, v závislosti na druhu a velikosti balení může dosáhnout i několika set korun, dodal. Skokově podle něj narostly také prodeje erotických filmů. Z průzkumu firmy vyplývá, že tři čtvrtiny Čechů za valentýnský dárek utratí do 1 000 korun, uvedl Mayer.

Menší poptávka je letos po drobných dárcích, jako jsou párová trička nebo čokoláda, a rostou naopak prodeje masáží či romantických pobytů, řekl ředitel Slevomat.cz Ladislav Veselý. V první čtvrtině roku jsou tržby kolem svátku zamilovaných jedny z nejsilnějších, doplnil. „Rozhodnutí o slavení, a tedy s tím spojené nakupování dárků, se řeší obvykle na přání ženy. Ty jsou hybatelem tohoto svátku. Mužům je to většinou jedno,“ uvedl Veselý.

Jak si užít Valentýn. Milujte se opačně a náladu nenechte náhodě

Kosmetické sady a parfémy patří v posledních dnech k nejprodávanějším produktům obchodu Notino. Zákazníci si na dárky nechávají vyrýt i romantické vzkazy, uvedla mluvčí Alexandra Išuninová. Obchod podle ní na valentýnské zboží nabízí slevy, a to kolem 15 procent.

Na e-shopu Alza.cz lidé naopak ve větší míře kupují společenské hry po páry, plyšové hračky, okvětní lístky nebo párty balónky. „Dá se říct, že tyto kategorie nyní zažívají v prodejnosti druhé Vánoce, většina z nich už teď meziročně roste řádově o desítky procent,“ řekl obchodní ředitel Ondřej Hnát. V prodejně Zoot na Václavském náměstí v Praze se podle ředitele Milana Poláka na den svaté Valentýna uskuteční seznamovací akce pro nezadané.

Co říkali muži před čtyřmi lety:

,