Sezona svatomartinské husy začíná, chovatelům konkuruje drůbež z dovozu

  16:02aktualizováno  16:02
Svatomartinské slavnosti jsou pro chovatele hus vrcholem sezony. Přitom je to trend teprve posledního desetiletí, za který mohou hlavně vinaři a jejich mladá vína, neboť v restauracích se k mladým vínům podává právě svatomartinská husa. Podle ministerstva zemědělství však potřebuje drůbežářský sektor posílit. Chlazené huse z českého chovu konkuruje mražené maso ze zahraničí.

Husí farma Zbyňka Opatrného v Tovačově na Přerovsku vykrmí ročně až tisíc kusů hus, které prodává v rozmezí mezi zářím a listopadem. Už od poloviny října jsou ale podle jejího spolumajitele stavy vyprodané. Podobně jsou na tom i ostatní farmáři. „Ideální doba pro objednání husy je začátek září,“ říká Opatrný.

Z celoroční spotřeby hus zabírá sedmdesát procent právě svatomartinské období. Pro chovatele hus je listopadová tradice jedním z hlavních zdrojů příjmu. „Svatý Martin a Svatý Štěpán jsou dny, kdy český zákazník projevuje o husu největší zájem a nejvíc jí poptává,“ souhlasí šéfkuchař Petr Ježek.

Tradice, při které si Češi pochutnávají na huse a zapíjejí ji mladými víny, je přitom polozapomenutý zvyk, který vinaři obnovili teprve před deseti lety. Reklamní kampaň Vinařského fondu České republiky tehdy tradici zpopularizovala a svatomartinské hody se staly oblíbeným svátkem. Za obrovský zájem o husy v průběhu listopadu tedy chovatelé vděčí právě vinařům.

Zájmem Českomoravské drůbežářské unie i ministerstva zemědělství ale je, aby byla poptávka po tomto masu celoroční. Podle náměstka pro řízení sekce zemědělství a potravinářství ministerstva zemědělství Jindřicha Fialky by to mohlo vést k větší soběstačnosti České republiky v drůbežářském sektoru. Od roku 2010 totiž klesla z 85 procent na pouhých 65.

Podle Fialky může za pokles zájmu spotřebitel, který stále preferuje mraženou husu dovezenou z Polska nebo z Maďarska. Pokud by byl český konzument ochotný připlatit si, tuzemští farmáři by mohli svou nabídku rozšířit. 

„Nikdo nebude dělat nabídku, která nebude oceněna v průběhu celého roku,“ říká Fialka a dodává, že dovozy ze zahraničí narostly v průběhu let o padesát procent.

Na jednoho Čecha ročně připadá okolo 200 gramů husího masa. Přitom drůbeží maso obecně je ve spotřebě druhé hned za masem vepřovým. Průměrný Čech zkonzumuje za rok 28,4 kilogramů drůbeže.

Stavy hus se v České republice dlouhodobě nemění. V roce 2010 to bylo 19 tisíc kusů a v roce 2019 o tisíc kusů více. Znatelnější propad zaznamenali farmáři pouze v roce 2015, tehdy bylo hus jen kolem 15 tisíc.

Na druhé straně stav hus, které jsou rok co rok vedeny na porážku, je mnohonásobně vyšší. Letos se v Česku v rozmnožovacích chovech vylíhlo, bylo vykrmeno a následně poraženo 175 tisíc kusů housat. V roce 2018 to bylo 184 tisíc kusů.

Autor:
  • Nejčtenější

Granko slaví 40 let. Jak dnes vypadá holčička z obalu?

Před čtyřiceti lety přivedla maminka Veroniku Fojtů do ateliéru, kde vznikla fotka na obal krabice kakaa. Tehdy...

Multimilionářem přes noc. Šťastlivec vyhrál ve sportce čtvrt miliardy korun

Ve Sportce ve středečním losování padla druhá nejvyšší výhra v historii této hry. Sázející ze Středočeského kraje...

Příští recese zasáhne Evropu tvrději než finanční krize, varují analytici

Ekonomický pokles vyvolá v Evropě vlnu neschopnosti splácet dluhy, varuje ratingová agentura Moody’s. Situace bude...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Boeing Max se vrátí, ale zaměstnanci ne. Posádky se bojí zpět na palubu

Letušky a stevardi letecké společnosti American Airlines nechtějí pracovat na palubě Boeingu 737 Max po jeho návratu...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

Vyhazov od státu. Ve státní službě ubude přes 2000 míst, rozhodla vláda

K lednu příštího roku ubude ve státní službě meziročně 2089 míst, o schválení návrhu ministerstva vnitra informovala...

Velkoobchody už mohou otevřít i o svátcích, pro supermarkety zákaz platí dál

Velkoobchody mohou zůstat otevřeny i o svátcích, při kterých je prodej v maloobchodu zakázán. Umožňuje jim to novela...

Premium

Kolem transportních palet kvete černý byznys. Kradou se, falšují nebo šidí

Hromada sbitých dřevěných prken je základem přepravy zboží. Samotný prodej palet je však zároveň předmětem falšování,...

Bývalý klášter svatého Gabriela v Praze koupila od pošty skupina Cimex

Bývalý klášter svatého Gabriela v Praze na Smíchově kupuje od České pošty realitní skupina Cimex. Portálu E15 to řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz