Hasiči si štědrovečerní večeři dají na služebně.

Hasiči si štědrovečerní večeři dají na služebně. | foto: Profimedia.cz

Štědrovečerního kapra si mnozí snědí v práci

  • 53
Dnešní večer se pro mnoho lidí nenese ve znamení klidu a pohody v rodinném kruhu, ale v duchu pracovních povinností. Štědrý den stráví v zaměstnání například lékaři, hasiči, policisté nebo energetici. Na některé služba padne automaticky, jiní si ji vezmou dobrovolně.

Policista Martin z Brna je právě jeden ze zmíněných dobrovolníků. "Vždycky se najdou nějací svobodní nebo rozvedení, tedy můj případ, kteří si službu vezmou. Je to dobře placený večer a není to tak, že bychom se za celou tu dobu nezastavili. Je to klidná služba," říká.

Větší "bitka" je podle něj o Silvestra. "To chce každý slavit a nechce jít do služby. To už je potom o domluvě nebo o losování. Často také rozhoduje vedoucí," popisuje rozdělování služeb Martin, který Štědrý den oslaví druhý den s dcerou.

Vánoce na iDNES.cz

Automaticky naopak padá služba na hasiče Václava Mataje z letiště Aero Vodochody. Ten o sváteční službě ví rok dopředu. Vánoce v práci bude trávit už druhý rok po sobě. "Padlo to na mě podle toho, jak máme služby rozdělené po celý rok. Nebereme si o svátky dovolenou. Pozitivní je ale to, že nebudu sloužit na Silvestra," říká Václav Mataj.

Ten si ale narozdíl od policisty Martina, který na služebně s kolegy moc neslaví, Vánoce užije. "Den předtím se sejde celá rodina, ozdobíme stromeček, naobědváme se, půjdeme na procházku, pak si dáme klasickou Štědrovečerní večeři a rozdáme dárky," uvedl.

Kapr a salát na služebně

Ve stejném duchu se nese i večer na služebně. "V práci Štědrý den samozřejmě všichni slavíme, máme kapry, saláty, všichni přinesou z domova cukroví, co jim napekla manželka nebo přítelkyně," popisuje Mataj.

Zatímco na policejní služebně je podle Martina Štědrý večer spíše klidnějším dnem, hasiči mají "napilno". "Většinou jde o požár od svíčky ze stromečku. Často se také vyjíždí k autonehodám, což je docela smutné," říká Václav Mataj.

Lépe vyřešené sváteční služby mají energetici společnosti ČEZ. Alespoň na dispečinku budou v práci pouze 12 hodin. Pracovníci se vystřídají v šest hodin večer. Jeden se tak s rodinou musí nevečeřet dřív, druhý později. "Jediný problém je, že na mě rodina musí chvíli počkat," říká vedoucí směny na dispečinku Pavel Kozel.

O svátcích se na směnách vystřídá zhruba 500 pracovníků společnosti ČEZ.