Ilustrační snímek

(ilustrační snímek) - Panelák, sídliště, dům, byt, nemovitost | foto: MF DNES

Starší byty v Praze jsou skoro podpultové zboží

  • 364
Ve světě realitních společností se jim říká „secondhand“. Pro kupce však znamenají horké zboží. Starší byty v cihlové či panelové zástavbě se v nabídce pražských realitních kanceláří už několik měsíců takřka neobjevují. A když už se nějaký byt vyskytne, je okamžitě pryč.

„Když se k nějakému staršímu bytu dostaneme, okamžitě ho nabízíme klientovi, nemá cenu jej ani vyvěšovat na web,“ shodují se realitní makléři.

Nejatraktivnější velikost – 2+kk nebo 2+1 – tak často shánějí zájemci přímo na ulici. Chodí dům od domu a do schránek či na sloupy pouličního osvětlení vylepují inzeráty s poptávkou. Většinou marně.

„Trh se zasekl. Trvá to zhruba od jara minulého roku a nepředpokládám, že by se situace v dohledné době zlepšila. Lidé se už nezbavují bytů. Už tolik nepotřebují peníze, a když už byt jednou v rodině je, nepouštějí ho,“ hledá vysvětlení Jan Hlavina z Královské realitní.

Platit činži se nevyplatí
Podle makléřů lidé, kteří přicházejí do Prahy za prací, uvažují víc realisticky: místo aby platili vysokou činži do soukromých kapes, raději investují do hypotečních úvěrů.

„Uvažují o investici do bydlení, ale nemají příjmy ještě na takové výši, aby mohli okamžitě kupovat nový byt. A tak si jako startovací byt vyberou nějaký ve starší zástavbě a vezmou si hypotéku,“ říká Jiří Felix ze společnosti Simply.

Jednopokojový byt si od Nového roku hledá v centru města i Jana Fabičovicová. „Brouzdám po internetu každý den, dvakrát týdně volám do realitek, ale všude mi nabízejí jen ležáky. Byty v suterénu nebo ještě nezkolaudované v nebytových prostorách. Větší garsonka v cihlovém domě na pěkném místě je neúměrně předražená, a hlavně je hned pryč,“ líčí svoje zkušenosti mladá žena.

Díky obrovské poptávce si prodejci straších bytů oproti loňskému jaru polepšili až o půl milionu. Podle nejnovějších údajů z Institutu regionálních informací překonala cena staršího standardního bytu o velikosti 68 metrů čtverečních magických dva a půl milionu korun.

Kolik stojí byt

rok 2002 - 1 437 000 Kč
rok 2003 - 1 843 000 Kč
rok 2004 1 855 000 Kč
rok 2005 1 809 000 Kč
rok 2006 (k 31. 3.) - 1 986 000 Kč
rok 2007 (k 20. 4.) - 2 561 000 Kč

(Byt 68 metrů čtverečních, který je opotřebován zhruba ze 40 procent a leží v průměrné pražské lokalitě)

Zdroj: Institut regionálních informací

Za rok budou byty levnější
„Minulý týden jsem sháněl pro klientku byt na místech, kde dříve byly byty za poměrně rozumnou cenu – Roztyly, Háje, Chodov, Opatov. 2+kk, které se tam prodávaly za 1 600 000 korun, najednou stojí 2 100 000. To je momentálně téměř neprodejné,“ míní Hlavina.

„Pokud ceny v létě ještě vylétnou o 100 až 200 tisíc nahoru, dosáhnou stropu. Na podzim musí cenová bublina nutně prasknout, pak by byly za rok na jaře byty o něco levnější,“ odhaduje Jan Dušek z Reality Vltavín.

Trhu nepomohlo ani to, že se loni v Praze a jejím okolí postavilo nejvíce nových bytů od roku 1989. Řada developerských společností totiž začíná svou nabídku na dvou milionech korun. A to je poměrně velký problém. Valnou většinu zájemců o menší byty totiž tvoří mladí lidé kolem třiceti let, kteří si tak vysoké hypotéky nemohou dovolit.

A tak zatímco reklamy lákají movitější klienty na prohlídky bytů s terasami a garážovými stáními v novostavbách na okrajích Prahy, méně majetní lidé tráví brouzdáním po internetové síti desítky hodin.

„Našla jsem třeba úžasný byt na Vinohradech u Riegrových sadů. Jenže prostorný 2+kk stál tři miliony, byl v naprosto neobyvatelném stavu a já bych musela z vlastní kapsy platit téměř milionovou rekonstrukci. Na to prostě nemám, navíc bych neměla dalšího půl roku kde bydlet,“ hněvá se Anna Schulzová, další ze zájemkyň o vlastní bydlení.

Stejně nemožné je podle ní zachytit zajímavou nabídku v cihlové zástavbě v Praze 6 nebo 7. „Je to způsobeno také tím, že v těchto lokalitách skoupila byty a domy již dříve majetnější vrstva a samozřejmě je nehodlá prodávat, protože je zpravidla dobře zajištěna a peníze nepotřebuje,“ podotýká realitní makléř Jan Hlavina.

Podle dalšího makléře Jana Duška se však trh může rozhýbat už za pár týdnů. „Většina majitelů čeká s prodejem na léto, lidé mají lepší náladu a více času,“ přemítá.

Co rozhoduje o ceně bytu

Lokalita (oblíbené jsou byty poblíž centra a zároveň na dosah zeleně)
Doprava (o ceně rozhoduje také vzdálenost na metro a tramvaj)
Stav bytu (výhodou je zděné jádro, dřevěné podlahy, nová okna)
Stav domu (dražší jsou zateplené domy s novou fasádou a výtahem)
Služby (přednost mají místa, kde je blízko škola, školka, obchody)
Podlaží (o byt v přízemí nebo dokonce suterénu je malý zájem)
Vytápění (čím je topení v bytě levnější, tím může být byt dražší)
Sklep (nebo kočárkárna či garáž zvyšují cenu nemovitosti i komfort)
Balkon, zahrádka (více místa pro relaxaci je na ceně znát)
Sousedé (rušná restaurace nebo hluční sousedé cenu bytu sníží)

,